Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Glas naar de meterkast

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Onder de naam "Glas naar de meterkast" (GndM) is een aantal grotere gemeenten in Nederland, waaronder Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, bezig met initiatieven om alle woningen en bedrijven rechtstreeks aan te sluiten op een glasvezelnet voor telecommunicatie, waaronder breedband-internet en allerlei andere (nieuwe) communicatiediensten. De naam Glas naar de meterkast is gekozen om duidelijk te maken dat het niet alleen om woningen gaat maar ook om alle bedrijven, waarvan er veel tussen de woningen liggen. In de gemeente Amsterdam gaat het bijvoorbeeld naast 400.000 woningen om 50.000 bedrijven.

Er ligt al heel wat glasvezel in Nederland. Dit betreft echter de infrastructuur op wijkniveau. Het gedeelte van de wijktelefooncentrale of de wijkkabelkast tot in een woning of bedrijfspand is nog steeds in koper uitgevoerd. Dit gedeelte wordt local loop genoemd. Sommige ICT-consultants menen dat dit gedeelte een bottleneck vormt doordat via koper onvoldoende transportcapaciteit naar de individuele aansluiting zou kunnen worden gerealiseerd. Zij pleiten daarom voor het vervangen van de in koperkabel uitgevoerde local loop door glasvezelkabel; in hun jargon wordt deze operatie the last mile genoemd. Deze operatie zou KPN en de kabelmaatschappijen veel geld kosten, terwijl over het nut ervan grote twijfels bestaan.

Vooralsnog bestaan er bij KPN en de in de Vecai verenigde kabelbedrijven dan ook geen plannen voor dergelijke investeringen. Sommige steden zijn daarom voornemens om zelf in een geheel nieuw glasvezelnet te investeren, inclusief in glasvezel uitgevoerde local loop.

Argumenten pro

  • Nederland heeft nu een goede telecom-infrastructuur en daarbij hoort veel werkgelegenheid. In de gemeente Amsterdam zou één op de zeven arbeidsplaatsen er direct of indirect mee te maken hebben. Om die werkgelegenheid te behouden moet de infrastructuur regelmatig verbeterd worden.
  • Het ontbreken van de nieuwe infrastructuur wordt beschouwd als een bottleneck in de ontwikkeling van allerlei nieuwe diensten. Dat speelt in de commerciële sector, maar houdt wellicht ook allerlei ontwikkelingen tegen in de zorg, het onderwijs, de overheidsdienstverlening. Veel nieuwe diensten (teleconsult, instructie- en voorlichtingsfilmpjes, video-monitoring, enz.) kunnen zelf een nieuwe infrastructuur financieel niet dragen, maar kunnen tot bloei komen als ze mee mogen profiteren zodra die er is.
  • Als het helemaal aan de markt wordt overgelaten komt het er niet alleen laat maar ook in een maatschappelijke scheefgroei: wél in de 'betere' buurten, niet in de achterstandswijken. Dan ontstaat een scherpe geografische tweedeling met alle bijbehorende ongewenste gevolgen. De (lokale) overheid is niet winstgestuurd en kan dat, door het voortouw te nemen bij de investeringen, voorkomen en dat is één van de motieven voor GndM.
  • Zo'n glasvezelnet is een monopolie (niemand zal geld stoppen in een tweede glasvezelnet) en het is riskant en politiek gezien onwenselijk om het monopolie op een datatransportnet aan particuliere partijen over te laten. De privatisering van de televisiekabel is voor veel gemeenten een (pijnlijke) leerervaring geweest, en velen vinden dat het met het glasvezelnet anders moet.

Argumenten contra

  • Er is sprake van een gezonde wedijver tussen de verschillende bestaande partijen met verschillende netwerken.
  • De ontwikkeling van de bestaande technieken gaat nog steeds voort en zowel de mogelijkheden als de snelheid nemen nog steeds toe, terwijl de prijzen steeds meer zullen dalen.
  • Er zijn voldoende andere taken waar een gemeente zich op zou moeten richten: veiligheid, zorg, werkgelegenheid, woningbouw.
  • De aanleg van een op dit moment nog niet rendabel netwerk verstoort de markt en kost de belastingbetaler geld.
  • Veel gemeenten zien het aanlegen van glasvezel als een statusproject.
  • Omdat alle huidige telecomdiensten demografisch verspreid zijn - zowel de inwoners van Wassenaar als van de Schilderswijk beschikken over kabel tv, internet, vaste telefonie en mobiele telefonie - is de stelling dat een gemeente glas moet aanleggen om een tweedeling te voorkomen volgens sommigen onjuist.

Externe link