Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Giovanni Battista Mazzaferrata

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Giovanni Battista Mazzaferata (Como, of Pavia - Ferrara, 26 februari 1691)

Biografie

De exacte geboortedatum van Giovanni Battista Mazzaferrata is helaas niet bekend, sterker nog, zelfs de geboorteplaats is niet zeker. Verschillende bronnen zeggen dat hij in Como is geboren, anderen ontkennen dit en zeggen dat hij geboren is in Pavia. Wel weten de bronnen te melden dat hij een leerling was van Tarquinio Merula. Verder was hij "maestro di cappella" bij de kathedraal van Vercelli. Voorts was hij in dienst bij de Accademia della Morte in Ferrara en mogelijk ook nog bij een kerk in Toscane. Mazzaferrata was de leraar van Pietro Maria Minelli. Mazzaferrata stierf in Ferrara.

Invloed op andere componisten

Mazzaferrata was een van de meest invloedrijke componisten van zijn tijd. De composities worden altijd ingeleid door een klassieke sonatevorm en is een bron van inspiratie geweest voor een aantal klassieke componisten. De meeste van zijn werken zijn zeer harmonisch van aard, makkelijk te spelen, maar zij worden wel gekenmerkt door enkele overbodige noten. Zijn wereldlijke en geestelijke composities waren populair, het bewijs hiervoor ligt in het groot aantal herdrukken van zijn composities. Zijn grootste hedendaagse roem heeft hij vooral te danken aan zijn opus 5. De twaalf sonates voor twee violen en basso continuo die hij in 1646 publiceerde, zijn een ware ontdekking. De muziek doet niet onder voor het beste van Arcangelo Corelli.

Referenties

  Giovanni Battista Mazzaferrata op klassiekezaken.nl; Opehaald op 5 maart 2012