Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Geografisch middelpunt

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het geografisch middelpunt van een land of gebied is een begrip zonder officiële definitie. Vaak wordt een berekening van het zwaartepunt van het landoppervlak gebruikt, maar een middelpunt kan ook op culturele of andere niet-geometrische gronden worden gekozen.

Definitie

In principe kan er een schier oneindige lijst van definities verzonnen worden voor het middelpunt van een geografisch gebied. Enkele van de voor de hand liggende definities zijn het nemen van de gebruikelijke centrummaten van zowel de x- als de y-coördinaten van het gebied:

  • Het moduspunt: het punt met de meest voorkomende x-coördinaat en de meest voorkomende y-coördinaat.
  • Het mediaanpunt: het punt met evenveel land ten oosten als ten westen ervan en evenveel land ten noorden als ten zuiden er van.
  • Het zwaartepunt (gemiddelde): het punt waar op het gebied in evenwicht zou balanceren.
  • Het middelpunt van de omgeschreven rechthoek (mid-range): x-coördinaat in het midden tussen het oostelijkste en westelijkste punt en y-coördinaat tussen het noordelijkste en zuidelijkste punt.

Geografisch middelpunt van België, Nederland en Luxemburg

Overige landen

Bestand:Belle Fourche.jpg
Bord in Belle Fourche

Continenten

Wereld

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow