Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Gebruiker:O/ Ludo Mariën

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Geen ander instrument omarmt passie, virtuositeit, muzikaliteit, joi de vivre en melancholie meer dan het accordeon. Op zijn piano du pauvre veroverde hij ons land, Europa en een stuk van de wereld. Ludo Mariën speelde met zowat alle vooraanstaande Belgische artiesten en is een graag geziene virtuoos in het buitenland. Van Franse musette over jazz, van volbloed tango tot klaterend klassiek, Ludo Mariën brengt zijn muziek steeds in een absoluut meesterschap, met een onovertroffen muzikaliteit en met een uitgesproken karakter. Met zijn passie voor muziek slaagt hij erin om het accordeon zowel bij jongeren als het grote publiek op de kaart te zetten.

Ludo Mariën (°30.6.’68) werd geïnspireerd door volksmuziek als hij op achtjarige leeftijd voor één van de meest populaire instrumenten kiest: het accordeon. Tot in 1991 is de vermaarde accordeonist wijlen Roger Eggermont (1932-1999) zijn leraar. Hij is een veel gevraagd accordeonist en chambrist voor de meest uiteenlopende stijlen; in combinatie met accordeon-, harmonie- en fanfareorkesten (‘Fanfarekorps Koninklijke Landmacht Bereden Wapens’ (NL) en ‘Brass-aux-Saxes’ (B)), als begeleider van zangstondes & zangkoren, en als studiomuzikant. Maar de meest prominente rol is als solist. Reeds meerdere malen was hij gastsolist op festivals in Rusland (o.a. Moskou, Sint-Petersburg, Jekaterinaburg, Cerepovets, Busuluk) waar de absolute top van internationale accordeonisten verzameld wordt.

Ludo is te beluisteren op enkele solo-cd´s “Addendum” (1998), “Reminiscencias” (2003) & “Talpa” (2011). Deze zijn opgenomen in de befaamde GALAXY-studio´s te Mol. In deze studio´s werd Ludo meermaals gevraagd muziek op te nemen, ondermeer voor de Parijse Lido, de marimbaspecialist Ludwig Albert, de Paraguyaanse charmezanger Jorge Castro, de wereldberoemde tenor José Carreras en voor theatermuziek van Robert Groslot. Ludo Mariën concerteert over de hele wereld. Ook de cd O felici orecchi miei! met de Italiaanse bariton Domenico Balzani, allemaal Napolitaanse liederen, is in GALAXY opgenomen.

Opmerkelijk is de samenwerking met tal van zangers in het verleden; o.a. met de Argentijn Mauricio Kagel, ´s werelds beroemdste tenoren Luciano Pavarotti en José Carreras, de Jiddische zangeres Myriam Fuks, de Weense operettezangeres Karin Pragmar, de Duitse Carolin Masur, de wereldvermaarde Amerikaanse sopraan Claron McFadden, onze Vlaamse Mireille Cappele, de sopranen Ann de Ridder, Judith Vindevogel, de Piaf vertolkster Chantal Câlin, de Vlaamse Amerikaan Tony Sandler, Hubert Damen (Witse), …

Ludo Mariën is naast uitvoerend musicus intens begaan met de promotie van het accordeon. Hij is docent aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Antwerpen, en leraar accordeon, samenspel en instrumentaal ensemble aan de Gemeentelijke Academie voor Muziek & Woord van Mol.