Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Gebruiker:O/PDRE

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Process Driven Requirements Engineering, afgekort PDRE, is een methode voor requirements engineering waarbij het uitgangspunt de beoogde veranderingen in de bedrijfsprocessen is. Het voordeel is dat zowel business als ICT dit goed begrijpen. Naast het expliciet maken van eisen geeft de methode handvatten om oplossingen op basis van business requirements te testen. De PDRE methode is ontwikkeld door Qquest.

Waarom-Wat-Hoe model

PDRE hanteert het Waarom-Wat-Hoe model. Het Waarom richt zich op het specificeren van het probleem, doel, de scope en betrokken project stakeholders. Het Wat behelst de veranderingen in de processen en de bijbehorende business requirements. Het Hoe omvat de oplossingen met ICT en de handmatige procedures.

PDRE framework

De methode voorziet in een framework met vijf onderdelen:

  • Stappenplan
  • Stakeholders involvement
  • Van procesanalyse naar requirements
  • Requirements traceability management
  • Learning by doing
Bestand:PDRE stappenplan.jpg
Figuur 1: Stappenplan

Stappenplan

Het PDRE model bestaat uit negen stappen (figuur 1). Voor de requirements geldt dat ze moeten passen binnen de constraints, ofwel de kaders en randvoorwaarden van het project. Het bepalen van de globale requirements vindt plaats in de project startup. De globale requirements worden in iteraties SMART gespecificeerd, gerealiseerd en getest.

Stakeholders involvement

Het is van belang te onderkennen wie de stakeholders zijn, hen vanaf het begin tot het einde van het project te betrekken en te weten welke eisen ze hebben. De opdrachtgever neemt deel aan de workshops om de veranderingen in de processen te bepalen en de requirements te specificeren. Daarnaast nemen vertegenwoordigers van de andere stakeholders deel aan de workshops.

Van procesanalyse naar requirements

Processen vormen een gemeenschappelijk element dat business en ICT bij elkaar brengt. Het ligt dan ook voor de hand om business requirements op te hangen aan processen. Verschillende vormen van procesanalyse en –tools zijn verweven met de stappen uit het PDRE model. Zo worden in de project startup de stakeholders met behulp van procesanalyse geïdentificeerd. Ook worden hier de veranderingen in de high level processen in kaart gebracht. Deze vormen de basis voor de globale requirements. Na de project startup volgt een aantal iteraties. In elke iteratie wordt een aantal high level processen verder uitgediept naar detail processen en business use cases (flows door de detail processen heen). De detail processen dienen als context voor de detail requirements.

Requirements traceability management

Binnen en buiten een project bestaat de wens voor transparantie en overzicht in de producten van een project en hun samenhang. PDRE voorziet in een basisstructuur voor requirements traceability, die uitbreidbaar is naar extra elementen en verbanden. De basisstructuur is een model dat in diverse in de markt verkrijgbare tools (ook wel RTM tools genoemd) te configureren is.

Learning by doing

Praktische toepassing van PDRE leidt tot nieuwe inzichten en verbeteringen in het requirements proces. De aandacht voor ‘learning by doing’ ligt op het meten van het requirements proces en het sturen van verbeteringen. Hiervoor is een instrumentarium beschikbaar, dat bestaat uit:

  • KPI dashboard
  • Retrospectives
  • Analyse van review en testbevindingen

Process Driven Requirements Testing

Process Driven Requirements Testing (PDRT) is een aanpak die bij acceptatietesten wordt toegepast. In tegenstelling tot andere testmethoden biedt PDRT een techniek om vanuit processen en business requirements een risicoanalyse op te stellen. Op basis van de business requirements en ‘to be’ processen creëert PDRT testcases.

Literatuur

PDRE is door de grondlegger van de methode Ruud Harreman beschreven in het boek Process Driven Requirements Engineering (2008, 2011), ISBN 978-90-813231-1-6