Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

 • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
 • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Gebruiker:Gympie/Kladblok

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dit is mijn eigen kladblok, gestart op 1 januari 2019.

Losse notities

Dit zijn notities voor mijzelf (nog geen publicatie)

Nog uitzoeken

 • Sylvester Gardenzio Stallone (New York, 6 juli 1946), bijgenaamd Sly, is een Amerikaans acteur, scenarist en filmregisseur Zijn naam wekt bij velen een associatie op met zijn twee bekendste rollen: de bokser Rocky Balboa en de Vietnamveteraan John Rambo.

(uitzoeken t.o.v. Wikipedia)

Alfa Bravo Charlie Delta Echo Foxtrot Golf Hotel India Juliet Kilo Lima Mike November Oscar Papa Quebec Romeo Sierra Tango Uniform Victor Whisky X-ray Yankee Zulu (Mike Alfa Tango Tango India , grapje)

 • bijdrage over de spellingwet Marc van Oostendorp pleitte 2 jaar geleden al voor negeren, maar dat is slechts één mening. Feit is dat het een bestaande wet (richtlijn) is.

Nakijken: We ermee? Voorlopig (is nog te formeel voor Wikisage): De Spellingwet van 15 september 2005, geeft regels over de verplichting om bij de overheidsorganen, bij de uit de openbare kas bekostigde onderwijsinstellingen, alsmede bij de examens waarvoor wettelijke voorschriften zijn vastgesteld, de schrijfwijze van de Nederlandse taal te volgen, waartoe de Nederlandse Taalunie beslist (Spellingwet) Zie bron: https://www.st-ab.nl/wettennr03/1037-001_Besluit_bekendmaking_spellingvoorschriften_2005.htm

Roodgedrukte woorden

Komende weken (eind januari 2019) heb ik niet zoveel tijd. Daarna ga ik mij eerst een poosje inlezen en bijdragen leveren over o.a. het Ottomaanse Rijk, spellingwet, Adriaan Coorte (zie hieronder), Mauritshuis, Sylvester Stallone, National Gallery of Art in Washington D.C., met name dus de rood gedrukte woorden (nog niet aanwezig op Wikisage) Ook schrijvers zijn nog niet ruim vertegenwoordigd.

Bestanden invoegen


10-stappenplan

Het 10-stappenplan (overgenomen uit de handleiding) Invoegen van een illustratie kan in enkele stappen. Alleen illustraties uit de mediabibliotheek Wikimedia Commons kunnen op Wikisage worden gebruikt.

 • 1. Zoek een geschikte afbeelding op ​https://commons.wikimedia.org, en noteer de titel van de afbeelding
 • 2. Klik in het artikel op 'Bewerken'.
 • 3. Plaats de cursor in het bewerkingsvenster op de plaats waar je de afbeelding wilt invoegen.
 • 4. Klik op 'Invoegen' en dan op 'Media'
 • 5. Je krijgt nu een popupvenster met een zoekbalk. Vul in de zoekbalk de naam van de afbeelding in die je wilt gebruiken. Als je nog geen afbeelding hebt gevonden, kun je ook een zoekterm invullen. Let op, gebruik een Engelstalige zoekterm voor het beste resultaat.
 • 6. Klik op de gewenste afbeelding om deze wat te vergroten.
 • 7. Klik op 'Terug' als je toch een andere afbeelding wilt, of klik op 'Deze afbeelding gebruiken'.
 • 8. Vul een bijschrift in (bijvoorbeeld: 'Piet de Jong in 1998') en klik op 'Invoegen'.
 • 9. Nu verschijnt de afbeelding automatisch met een kadertje en onderschrift op standaardformaat in de tekst. Je kunt de positie van de afbeelding nog aanpassen door deze te verslepen.
 • 10. Klik op 'Wijzigingen publiceren'.

Werk in uitvoering

Gebruik de tag:

Under construction icon.png Werk in uitvoering Under construction icon.png
Iemand is nog met dit artikel bezig. Kom later terug om het resultaat te bekijken.

Wanneer ik met het lemma nog niet klaar ben, of geen tijd meer heb, moet ik dit plaatsen: sjabloon {[tl|help mee]} Gympie (overleg) (overleg) 15 jan 2019 15:52 (CET)

Ottomaanse Rijk

Het lijkt mij interessant om historische informatie toe te voegen over het Ottomaanse Rijk. Ik was verbaasd dat dit item (nog) niet bestaat. Op Wikipedia [ https://nl.wikipedia.org/wiki/Ottomaanse_Rijk ] blijkt hier veel informatie over, meet veel illustraties. Niet handig om dat integraal over te nemen. Nog eens nadenken hoe ik dat wil gaan doen.

Adriaan Coorte

Erg interessant om uit te werken: Zuiddorpe (Zeeland met Adriaan Coorte en Marie Cecile Moerdijk > Zie: https://www.familiedemeijer.nl/themas/dorpen-villages/zuiddorpe Schilderij met asperges op die site> Vrij van autuersrecht???? Nog veel zoekwerk: Zeeuws Archief

Info: Ton de Jong, historisch onderzoeker Lemma - Let op: Copyright © 2019 Zeeuws-Vlaamse familiegeschiedenis. All Rights Reserved. Adriaan Coorte werd geboren in IJzendijke als telg van een invloedrijk geslacht in het toenmalige Staats-Vlaanderen. Zijn vader Cornelis was griffier in IJzendijke en grootgrondbezitter. Dit 'Stilleven met asperges werd gemaakt in 1697, mogelijk in Vlissingen en maakt deel uit van de collectie van het Rijksmuseum. Bron: Zeeuws Tijdschrift 2015 (3-4), boekbespreking 'Adriaan Coorte uit IJzendijke. Een eenzame stillevenschilder' door Ton de Jong en Huib J. Platteel. Adriaan Coorte werkte rond 1680 bij Melchior d'Hondecoeter in Amsterdam, maar woonde 'n groot deel van zijn leven in Middelburg en Vlissingen. Andere schilderijen van Coorte hangen in het Mauritshuis (aardbeien, 1705), Het Zeeuws Museum (vanitas) en de National Gallery of Art in Washington D.C. (asperges met aalbessen, 1696).

Off the record

Wel vermakelijk om te lezen: https://kloptdatwel.nl/2011/09/06/ontevreden-met-de-wikipedia-begin-zelf-een-encyclopedie/ Op Wikipedia zocht ik naar Wikisage en wat lees ik? The page "Wikisage" does not exist. You can ask for it to be created, but consider checking the search result below to see whether the topic is already covered. Gewoon voor de lol.

Franeker Academie

Erg interessant om e.e.a. nog uit te pluizen over buitenlandse studenten. Dit is het document uit het Tresoir: http://images.tresoar.nl/wumkes/pdf/BoelesWBS_FrieslandsHoogeschool_1.pdf Erg vermakelijk is de zin op p. 23 (wellicht niet geschikt voor Wikisage) Het onderwijs in 't schrijven werd echter hoofdzakelijk in de zesde klasse gegeven, waarin tevens het decimeren en conjugeren werd geleerd. In de vier hoogste klassen moest de moedertaal geheel en al ter zijde worden gesteld, en zoo leerde men dan in 't Latijn spreken, schrijven en denken, met verwaarloozing van de rekenkunst, alsof men woonde in een land, waar niets dan Latijn viel te spreken. einde citaat Leve de Latinisten. sic.

Kladblok geheel herzien Gympie (overleg) (overleg) 15 jan 2019 15:41 (CET)