Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Gebod

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een gebod is een bevel van een hoge autoriteit of een leefregel. Als het gebod een bepaalde handeling verbiedt, dan wordt gesproken van een verbod. In politieke eenheden spreekt men niet van een gebod, maar van een wet.

Huwelijksaankondigingen

Men spreekt ook van een gebod inzake openbare bekendmakingen en aankondigingen van een wettelijk of kerkelijk huwelijk. Men spreekt hierbij ook over : het eerste, tweede, derde gebod (roep), en onder de geboden staan, wat staat voor ondertrouw. Bij het stuiten van een voltrekking (sluiten) van het huwelijk, spreekt men over het stuiten van de geboden.

In religieuze context

In verschillende religies zijn geboden geformuleerd, waaraan de gelovige zich moet houden. Dit zijn de voortvloeisels uit wat aangenomen wordt als zijnde waar, en betreffen bevelen, lasten en voorschriften.

Bekende voorbeelden zijn:

  • Uitdrukking : "Met zijn tien geboden eten" : Met de vingers, zonder vork en/of mes.

Trivia

  • Mitswa (Hebreeuws מצווה) is het Hebreeuwse woord voor gebod.
  • Men gebruikt de term geboden ook in de betekenis van raadzaam (bijvoorbeeld : voorzichtigheid, soepelheid is geboden).

Zie ook