Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Gabriel Oprea

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Gabriel Oprea (Fundalea, 1 januari 1961) is een Roemeens militair en politicus. Hij is president van de UNPR en voormalig lid van de PSD. Hij was lid van de kamer van afgevaardigden namens het district Ilfov van 2004 tot 2012 en daarna senator namens de stad Boekarest. In het kabinet van Adrian Năstase was hij afgevaardigde van de minister van binnenlandse zaken van juni 2003 tot juli 2004. In de regering Boc I was hij minister van administratie en binnenlandse zaken van december 2008 tot januari 2009. In het daaropvolgende kabinet Boc II en het kortstondige kabinet van Mihai Răzvan Ungureanu, was hij minister van defensie tot mei 2012. In het kabinet van Victor Ponta is hij aangesteld als vice-premier en sinds 2014 minister van binnenlandse zaken. In 2015 was hij tweemaal interim premier tijdens de afwezigheid van Victor Ponta.

Biografie

In 1983 rondde hij de militaire officiers school in Sibiu af als officier waarna hij rechten ging studeren aan de Universiteit van Boekarest van 1985 tot 1990 en verkreeg hij later zijn doctoraat. In 1997 rondde hij ook een cursus "Nationale veiligheid" af aan het Carol I Nationaal Defensie Universiteit. In 2001 werd hij professor aan deze Universiteit. Hij was thesis adviseur aan de politie academie "Alexandru Ioan Cuza" (Boekarest) in 2002 en professor en thesis adviseur aan de nationale academie voor inlichtingen "Mihai Viteazul” (Boekarest) sinds 2008. Hij is auteur en co-auteur van verschillende boeken en artikelen sinds 2001. Gabriel Oprea diende in de landmacht van 1983 tot 1990 en aan het Militair Gerechtshof in 1990. Hij behaalde de rang van een luitenant-generaal in 2008. In oktober 2009 werd hij door president Traian Băsescu gepromoveerd tot generaal, volgens journalist Cristian Oprea in ruil voor zijn steun in de herverkiezing van Băsescu tot president [1]. Van 2000 tot 2001 was hij adjunct directeur van de Nationale Defensie Universiteit. Van 2001 tot 2002 was hij Secretaris van staat bij het Nationale staatsreserve administratie en van 2002 tot 2003 was prefect (afgevaardigde namens het landsbestuur) van Boekarest, waar Traian Băsescu destijds burgemeester was.

Politieke ontplooiing bij de PSD en het kabinet Boc I

In 2003 sloot Oprea zich aan bij de PSD en begon als afgevaardigde van de minister voor binnenlands bestuur. Daarnaast werd hij president van de partij in het district Ilfov in 2004 en van het beleidsdepartement defensie van de PSD in 2006. Daarbij maakte hij onderdeel uit van de parlementaire commissie die de activiteiten van de geheime dienst (SRI) in de gaten moest houden en die wetsvoorstellen behandelde die op deze dienst van toepassing zouden zijn. In 2004 werd hij herkozen als parlementslid en nam hij zitting in de commissie met betrekking tot de administratie en binnenlandse zaken.

Oprea gaf bij zijn aanstelling als minister in het eerste kabinet Boc, aan dat veiligheid en ordehandhaving zijn prioriteit had en de toetreding tot het Schengen gebied in 2011. Na drie weken stapte hij al weer op nadat hij bekritiseerd door verschillende partijleden, waaronder partijvoorzitter Mircea Geoană, voormalig president Ion Iliescu en mede partijlid Liviu Dragnea, op de mensen die hij aanstelde op zijn departement. Vooral vanwege de aanstelling van Virgil Ardelean als hoofd van het generaal directoraat voor interne informatie en beveiliging. Hij kreeg ook weinig steun van zowel premier Boc als president Băsescu. Hij stapte vervolgens in januari 2009 uit de PSD[2] en werd in februari als onafhankelijk parlementslid toegelaten tot de defensie commissie. In oktober viel datzelfde kabinet Boc alsnog nadat de PSD uit de regering stapte. Bij de presidentsverkiezingen van 2009 steunde hij Traian Băsescu in plaats van zijn voormalig partijleider Mircea Geoană.

Kabinet Boc II

Aan het einde van 2009 werd hij minister van Defensie in het tweede kabinet Boc. In mei 2010 richtte Gabriel Oprea de UNPR op en werd hij verkozen tot partijleider. Hij bleef minister van defensie tot het einde van het kabinet en zelfs ten tijde van kortstondige kabinet van Mihai Răzvan Ungureanu. Het kabinet van Ungureanu werd na een geslaagde motie van wantrouwen opgevolgd door een kabinet van PSD, PNL en PC tot aan de parlementaire verkiezingen van 2012. Na de parlementaire verkiezingen werd Victor Ponta aangesteld om een nieuw kabinet te vormen. Hij wist tot een overeenkomst te komen met Oprea die Victor Ponta parlementaire steun beloofde ondanks kwalificaties van Ponta die de leden van de UNPR uitmaakte voor "verraders" en "infiltranten".

Kabinetten Ponta

In december 2012 werd Oprea verkozen tot senator en aangesteld als vice-premier in het eerste kabinet Ponta. In 2014, na het ontslag van Radu Stroe, werd Oprea tijdelijk aangesteld als minister van binnenlandse zaken maar dit werd een permanente post bij de herstructurering van het kabinet in maart van datzelfde jaar. In juni 2015 nam Oprea het premierschap waar ten tijde van Ponta's knie operatie en enkele maanden later nogmaals toen Ponta voor controle en rust nog een keer naar het ziekenhuis in Turkije moest. In deze periode keurde Oprea de nominatie van Mihai Răzvan Ungureanu als hoofd van de geheime dienst goed, ondanks bezwaar van de PSD en Victor Ponta.

Externe links

Bronvermelding

rel=nofollow