Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Frederik Peltzer

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Frederic Leopold Guillaume Peltzer (Terhaegen 17 november 1889 - Brasschaat (?) 9 september 1943) was een Belgische verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Peltzer was lid van het Geheim Leger.[1]

Na het verraad door Eugeen Dirckx werd de Lierse afdeling van het geheim leger rond Gustave Van Boeckel in mei 1943 grotendeels opgerold. Bij een huiszoeking trof de Sicherheitsdienst bij Peltzer een wapen aan. Hij werd veroordeeld tot de doodstraf en gefusilleerd op 9 september 1943.[2] Zijn lichaam werd in 1945 teruggevonden in een massagraf op het Klein Schietveld in Brasschaat.

De straat in Lier waar Peltzer woonde, op nummer 75, werd in 1948 herdoopt in Frederik Peltzerstraat.[3]

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º De gefusilleerden in Maria-ter-Heide, Kamp van Brasschaat
  2. º Het verzet in Lier tijdens Wereldoorlog II, Julie Scheers, Scriptie tot het behalen van de graad master in de geschiedenis. Universiteit Gent, Faculteit Letteren en Wijsbegeerte. Academiejaar 2008–2009. Promotor Professor Bruno De Wever
  3. º Frederik Peltzerstraat (ID: 102605), Inventaris van het onroerend erfgoed, Agentschap Onroerend Erfgoed
rel=nofollow
rel=nofollow