Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Frans Jozef Van den Broeck

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Frans Jozef Van den Broeck (Booischot, 7 september 1860Antwerpen 1 september 1920)[1] was een Belgische natuurgeneeskundige.

Hij werd geboren in Booischot (nu een deelgemeente van Heist-op-den-Berg). Hij werd dorpsonderwijzer in Noorderwijk. Na een lange ziekte herwon hij in het begin van de jaren 1890 zijn gezondheid door een verblijf in het sanatorium van pastoor Sebastian Kneipp in het Duitse Wörishofen. Daar zag hij naar eigen zeggen de waarde van rauwkost en water in de praktijk bevestigd.

In 1893 berichtte hij in het Kneipp Journal zijn eerste therapeutische successen. Vervolgens begon hij zich in de dorpen rond Herentals een reputatie als ’wonderdokter’ op te bouwen. Hij was pastoor Kneipp dankbaar voor de behandeling, maar wou geen ’Kneippist’ genoemd worden. De kern van zijn therapie bestond uit plantaardige rauwkost en waterbehandeling. Naast Kneipps watertherapie paste hij ook methoden toe die hij leerde uit de werken van andere bekende natuurgenezers, zoals de Zwitser Arnold Rikli en de Oostenrijker Vincent Priessnitz.

Zijn reputatie ontwikkelde zich niet zonder tegenstand van de gevestigde geneeskunde. Hij werd verschillende keren aangeklaagd wegens onwettige uitoefening van de geneeskunde. Hij citeerde zelf uitvoering uit de gerechtelijke dossiers om als ’propaganda’ aan te tonen dat het geneeskundige establishment stemming maakte tegen de mogelijkheid om op natuurlijke wijze terug gezond te worden en om heftig pleidooi te voeren het recht van de mensen om zich te laten behandelen en voor de vrije uitoefening van de geneeskunde.

Vanaf 1898 ontving hij zijn patiënten in Antwerpen, vanaf 1905 in een herenhuis aan de Zuidlaan. In 1909 werd hij bij de zieke Aloïs Van Son gehaald, die blijkbaar door de raad van Van den Broeck herstelde. Later werd Van Son Van den Broecks opvolger en had de leiding in het Hygiënisch Gesticht Van den Broeck aan de Amerikalei 106 in Antwerpen. Het Hygiënisch Gesticht werd gesloten na het overlijden van Van Son.

Bronnen

  • Evert Peeters, De beloften van het lichaam. Lebensreform in België (1890-1940), doctoraatsverhandeling, Leuven, 2007. ISBN 978 90 351 3293 1

Werken (selectie)

  • Voor mijn recht en uw recht. Een beroep op het gezond verstand en de gevoelens van rechtvaardigheid van het Belgische volk, Boisschot, 1898.
  • Het levensproblema en de natuurlijke behandeling der zieken, Brecht, 1904.

Verwijzingen

rel=nofollow
rel=nofollow