Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

François Peltier

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

François Peltier (Savennières, 1728 - Angers, 6 januari 1794) was een Frans priester. Peltier was kapelaan in Querré en in Cherré, en pastoor in Carbay en in Sceaux-d’Anjou. Peltier weigerde de eed af te leggen en trok zich terug in Champteussé, maar werd vervolgens opgesloten in het seminarie van Angers en in Rossignolene. Hij werd door de Vendéens bevrijd, vluchtte naar zijn geboortedorp, maar werd daar opgepakt en stierf vervolgens in Angers onder de guillotine als martelaar van de Franse Revolutie. Peltier werd door paus Johannes Paulus II zalig verklaard in 1984. Zijn gedenkdag is op 6 januari.