Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Fobbo Bloem

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Fobbo Bloem (Winschoten, 19 juli 1930Scheveningen, 17 januari 2015) was een fytotherapeut en iriscopist. Ook was hij een producent van natuurgeneesmiddelen. Hij was de oprichter van Bloem Natuurprodukten Winschoten BV, een producent van natuurlijke voedingssupplementen. In de jaren zestig verwierf hij in Nederland bekendheid met zijn kruidengeneeskundige praktijk.

Jeugd

Bloem groeide op in Winschoten en was als kind nauw met de natuur verbonden. Zijn vader, Christiaan Bloem (’Chris’) runde in Winschoten sinds 1911 een grossierderij annex drogisterij en had grote kennis van homeopathie en kruiden. Van zijn vader kreeg Fobbo als kind een boek over homeopathie en hij heeft dit boek volgens eigen zeggen ‘verslonden.’ Daarnaast bracht zijn vader hem tijdens die jaren praktische kennis bij over homeopathie. Vanuit die achtergrond ontwikkelde Fobbo Bloem zich tot fytotherapeut. Voor hem stond de mens centraal. De mens als onderdeel van de natuur en de natuur als onderdeel van de schepping en het universum.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog probeerde vader Bloem onder de ongunstige omstandigheden zo goed mogelijk door te werken. In 1943 werden de voorraden van de grossierderij door de Duitsers in beslag genomen. Na de oorlog hebben de jonge Bloem en zijn vader de drogisterij voortgezet. Na de dood van zijn vader betrok Bloem in Winschoten een nieuw pand en ging zich toeleggen op zijn specialiteit: de kruidengeneeskunde. Meer en meer werd zijn drogisterij een kruidenspeciaalzaak.

Kennis

Bloem ging een tijdlang wekelijks naar Duitsland om een opleiding tot Heilpraktiker te volgen. Hij bestudeerde het menselijk lichaam en deed ervaring op met iriscopie, chiropractie en hand- en gelaatkunde. Bloem was erop gericht zijn kennis te verbreden en zijn blikveld te verruimen. Diverse oosterse filosofieën hadden invloed op zijn wijze van denken.

Praktijken

Bloem startte zijn eerste praktijk in Winschoten. Om tegemoet te komen aan patiënten vanuit andere delen van Nederland hield hij naast Winschoten ook zitting in Amsterdam, Den Haag, Leeuwarden en Doesburg. Zijn praktijk werd bezocht door mensen uit de hele wereld en hij heeft meer dan 250.000 consulten verricht.[bron?]

Filosofie

Zijn filosofie en belangrijke reden voor zijn bekendheid was het basisprincipe van het ontgiften en het zuiveren van het lichaam en het herstellen van evenwicht. De oorzaak van een klacht werd aangepakt, niet de symptomen werden bestreden. Een voorbeeld daarvan was De Bloem Totaal Kuur, combinaties van verschillende preparaten, waarvan de werking elkaar versterkte.

Vanuit zijn kennis van de natuur en zijn mensbeeld ontwikkelde Bloem een groot aantal preparaten op basis van fytotherapie, homeopathie en mineralen. De kruidengeneeskundige groeide uit tot een grote producent, importeur en distributeur van voedingssupplementen.

Publicaties

  • Bloem, F.L. en Koster, J.A.P.R. (1989) Bloem phytomin therapieën, Midwolda: Stichting Natuurgetrouw
  • Bloem, F.L. en Koster, J.A.P.R. (1990) Bloem Therapieën, Midwolda: Stiching Natuurgetrouw

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow