Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Eustachius van Luxeuil

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Eustachius van Luxeuil (560-625) was de tweede abt van Luxeuil.

Leven

Eustachius kwam uit een adellijke Bourgondische familie. Zijn oom was de Frankische bisschop van Langres, die hem een Christelijke opvoeding gaf. Eustachius werd monnik in de invloedrijke Abdij van Luxeuil, in 590 gesticht door de Ierse monnik Columbanus op een door Attila de Hun vernietigd Keltisch heiligdom.

In 615 volgde Eustachius zijn leermeester Columbanus op en werd de tweede abt van het klooster. Hij hield zich aan de strenge Ierse kloosterregels die Columbanus had opgelegd. In deze periode kende het klooster zijn grootste bloei. Op een bepaald moment leefden en werkten er zelfs 600 monniken. Enkelen onder hen zullen hoge ambten bekleden als abt of bisschop of heilig worden verklaard, zoals Amatus van Remiremont of Amandus van Maastricht.

Later ging Eustachius op missionering, onder meer naar het heidense Beieren en bij de Warasken, die leefden in het huidige grensgebied tussen Oost-Frankrijk en Zwitserland. Volgens de legende verrichtte hij tijdens het bekeren van de vele Germaanse heidenen verschillende wonderen, waaronder het genezen van blindheid en bezetenheid.

Iconografie

Eustachius wordt vaak voorgesteld als bisschop met kromstaf, mijter en een boek in zijn hand, al beantwoordt dit niet aan de historische waarheid. Meestal zien we hem in een zwart habijt en heeft hij de tonsuur, het symbool van toewijding aan God. In zijn nabijheid zien we dikwijls een meisje of jonge vrouw bij wie hij zijn hand op de ogen legt. Dit verwijst naar het verhaal van de heilige Salaberga van Laon. Eustachius genas haar blindheid toen ze nog een kind was. Om die reden is hij de beschermheilige van de blinden en wordt hij aangeroepen tegen krankzinnigheid en bezetenheid.

Hij heeft zijn feestdag op 29 maart.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  • VAN DER LINDEN, S., De Heiligen, contact, Amsterdam, 2002.
  • CLAES, J., CLAES, A. en VINCKE,K., Sancti, Nog meer heiligen herkennen, Davidsfonds, Leuven, 2004.
rel=nofollow
rel=nofollow