Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Eusebius van Sankt Gallen

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Eusebius van Sankt Gallen ook bekend als Eusebius van Rankweil of van de Viktorsberg (Ierland, ca. begin 9e eeuw – Viktorsberg (Oostenrijk), 884) was een Schots of Iers geestelijke, martelaar en heilige.

Leven

Eusebius kwam als pelgrim naar het Zwitserse Sankt Gallen en trad daar in in abdij van de benedictijnen. Later trok hij zich in eenzaamheid terug als heremiet op de Vogelsberg (nu Viktorsberg) bij Rankweil in Vorarlberg, waar hij meer dan 30 jaar verbleef. In 883 richtte keizer Karel de Kale voor hem een Iers klooster Raetia op, op de berg. Twee jaar later bestemde Karel de inkomsten van een der dorpen nabij Rottris in Vorarlberg voor het klooster met het oog op een gastverblijf voor de Ierse pelgrims. Er konden daar 12 pelgrims ontvangen worden.

De jezuïet Daniel Feldner noteerde in 1640 de legende, volgens dewelke Eusebius op een zondag een werkende dorpsbewoner berispte, waarop die hem met een zeis het hoofd afsloeg. Het verhaal wil dat Eusebius met zijn hoofd in de hand terug wandelde naar zijn kluis op de Viktorsberg, waar hij sindsdien door de plaatselijke bevolking vereerd wordt.

Zijn feestdag wordt gevierd op 31 januari.

De relikwieën van Eusebius werden in 1786 overgebracht naar Sankt Gallen, waar ze sindsdien gebleven zijn.

De in 1959 gebouwde parochiekerk van Brederis (Rankweil) heeft Eusebius als patroonheilige.

Weblinks

rel=nofollow