Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Erwin Koschminski

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Erwin Martin Koschminski (Berlijn, 1914 – concentratiekamp Auschwitz, november 1943) was een slachtoffer van de holocaust.[1]

Levensloop

Koschminski groeide op in Berlijn en emigreerde in 1933 naar België waar hij studeerde aan de Universiteit van Luik.[2]

In februari 1939 werd de ouderlijke apotheek in de Friedrichstraße in Berlijn gesloten door de nazi's. De ouders verhuisden daarop ook naar Brussel waar ze introkken bij zoon Ziegmund. Het gezin wilde emigreren naar de Verenigde Staten. De aanvraag werd goedgekeurd maar door de spanningen op het continent, waarbij veel landen hun grenzen sloten voor Joden, raakte de familie niet meer weg.

Erwin Koschminski werd tijdens de Tweede Wereldoorlog directeur van een joodse school in Luik.[3]

Koschminski was ervan op de hoogte dat de Duitsers Joden arresteerden, ook kinderen. Om die reden dook hij in september 1942 onder met zijn Litouwse echtgenote Frida Gensaite. Ze leefden onder de valse namen Kestens en Fernande Geets. Ze werden gearresteerd en op 30 maart 1943 opgesloten in de Dossinkazerne. Ze werden gedeporteerd met het twintigste treinkonvooi en werden vergast in het concentratiekamp Auschwitz.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º het XXste Transport naar Auschwitz, Marc Michiels & Mark Van den Wijngaert
  2. º UNE CITÉ SI ARDENTE L’ADMINISTRATION COMMUNALE DE LIÈGE ET LA PERSÉCUTION DES JUIFS, 1940-1942
  3. º De curatoren van het getto : de vereniging van de joden in België tijdens de nazi-bezetting. van Doorslaer Rudi, Jean-Philippe Schreiber, Lannoo 2004