Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Ernest Van Moorleghem

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ernest Van Moorleghem (3 december 1914Bayreuth, 19 november 1944)[1] was een lid van het Belgisch verzet in de Tweede Wereldoorlog.

Leven

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij hulpcommandant bij de derde politiedivisie van Elsene. Hij was lid van verschillende verzetsorganisaties waaronder Bravery, Portemine, Groep Zéro en de ontsnappingslijn Comète. Hij hield zich onder meer bezig met het verzamelen van informatie, en had hiervoor een netwerk van betaalde informanten. Hij betaalde hen met het geld (500 frank) dat hij ontving voor het vervaardigen van valse identiteitsbewijzen.[2]

Hij hielp het Joodse gezin van Paul Geismar, zijn vrouw Rosy en kinderen Jean en Pierre aan valse identiteitsdocumenten die hun meermaals behoed hebben voor arrestatie door de Gestapo.

Voorts hielp hij onder meer zo’n 30 Nederlandse vluchtelingen en 43 geallieerde piloten, waaronder de Amerikaanse piloot John Justice.[3][4]

Van Moorleghem werd verraden en werd op 15 november 1943 gearresteerd en gedeporteerd naar Duitsland. Van Moorleghem werd op 19 november 1944 gefusilleerd te Bayreuth, enkele dagen voor zijn dertigste verjaardag.

Van Moorleghem kreeg op 8 februari 1998 de titel Rechtvaardige onder de Volkeren.[5] en ontving postuum de Medal of Freedom met bronzen palm en verschillende Belgische onderscheidingen.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties