Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Enrollment

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De term enrol(l)ment wordt in het Nederlands taalgebied gebruikt voor het werven van nieuwe deelnemers aan een activiteit, cursus of groepsproces door de huidige of voormalige deelnemers.

In Brits Engels is de spelling enrolment, in Amerikaans-Engels enrollment.

Betekenisafbakening

In Engelstalige landen is het een neutrale term voor de inschrijving van een student of cursist. Buiten het Engelse taalgebied wordt de term gebruikt voor het actief werven van nieuwe deelnemers door bestaande deelnemers, die hiertoe door of namens de organisatie sterk aangemoedigd of verplicht worden. Deze vorm van werving wordt gebruikt door bedrijven, organisaties en sekten.

De methode is omstreden omdat het systeem ertoe kan leiden dat mensen uit de omgeving van deelnemers sociale druk kunnen voelen om ook deel te nemen en omdat de informatievoorziening aan potentiële deelnemers te wensen overlaat. Soortgelijke problemen zijn waar te nemen bij piramidespelen en matrices.

Organisaties in Nederland en België

In Nederland en België betreft het diverse sektarische commerciële aanbieders van cursussen voor persoonlijke groei als Scientology en afsplitsingen daarvan als Avatar, Landmark Education, Essence en tot een aantal jaren geleden ook CSA Nederland. De werving van nieuwe deelnemers via actieve mond-tot-mond reclame vormt een intrinsiek onderdeel van hun eigen participatie.

Controverse

Het begrip enrollment is beladen. Bestaande deelnemers moeten zorgen voor de nieuwe aanwas, en richten zich daartoe vaak tot bekenden (collega's, vrienden, familie). Dit betekent dat enkel mensen met positieve ervaringen werven en dat er een extra schakel zit tussen de organisatie en de potentiële klant/deelnemer, waardoor de objectiviteit en keuzevrijheid van de werving in het algemeen in het gedrang kan komen. Erkende opleidingsinstituten met gediplomeerde begeleiders gebruiken dit middel dan ook niet.

Toetsingscriteria

Door Amerikaanse consumentenorganisaties is een checklist opgesteld om, bij degene die via "enrollment" een activiteit of cursus aanraadt, te toetsen of deze ethisch verantwoord handelt en of de achterliggende organisatie bonafide is. Indien een persoon die iemand anders probeert te werven geen goede antwoorden op deze vragenlijst kan verschaffen, adviseren deze consumentenorganisaties om niet op het aanbod in te gaan. Aldus worden mensen beter in staat gesteld om een goed afgewogen beslissing te nemen over deelname aan een aangeboden cursus of activiteit.