Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Eddy de Jongh (fotograaf)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Eddy de Jongh (Amsterdam, 9 augustus 1920Den Haag, 10 april 2002) was een Nederlands fotograaf.

Levensloop

Eduard Siegfried de Jongh werd geboren in een niet-religieus Joods gezin, als zoon van een succesvol en vermogend textielhandelaar. Terwijl zijn familie in de Tweede Wereldoorlog verdween, wist De Jongh onder te duiken. Na de oorlog erfde hij het textielbedrijf van zijn vader, maar hij wist niet te voorkomen dat dit in 1953 failliet ging. De Jongh kreeg interesse in fotografie, en wist zich tot persfotograaf te ontwikkelen. De Jongh trouwde vijf keer en kreeg in totaal zes kinderen.[1]

De Jongh werd in Nederland vooral bekend door zijn portretten in het weekblad Vrij Nederland. Zijn oeuvre omvat tevens een groot aantal documentairefoto's uit de periode 1956-1965. Daarin brengt hij het dagelijks leven in Europa in beeld. Hij fotografeerde bijvoorbeeld Gerard Reve. Ook maakte hij in die periode vele sportfoto's. Hij leerde het vak bij Magnum-fotograaf Kryn Taconis. In 1955 trad hij in dienst bij Vrij Nederland. Van 1970 tot 1991 maakte hij portretten voor het NOS Journaal. Zijn werk is te zien op de website van het Nederlands Fotomuseum.

In 2013 werden zijn werk en zijn leven uitgelicht in "Foto-Eddy: De negatieven van mijn vader", een documentaire van de hand van zijn zoon David de Jongh.

Werk in openbare collecties (selectie)

Bibliografie (selectie)

  • Haest, H. (2013) Between Ad and Allegory: Marketing Portraits of Gerard Reve. Amsterdam: Rijksmuseum Amsterdam. ISBN 9789491714290

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Documentaire "Foto-Eddy: De negatieven van mijn vader", David de Jongh, 2013
  2. º Objecten in het Rijksmuseum