Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Droebels

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Droebels boerenerven van Zieuwent en Marienvelde

Ontstaan

Zieuwent is op een zeer bijzondere manier ontstaan. Dit dorp ligt op een laagvlakte. Dit is een redelijk groot gebied met weinig verval, waardoor het water met name in de winter heel lang bleef staan. Het gebied loopt van de rand van Lichtenvoorde tot bijna in Ruurlo. Gelukkig zijn er in de ijstijd ca. 40 stuks dekzandruggen en -kopjes ontstaan. Deze verhogingen worden kampen genoemd, maar eigenlijk zijn dit een soort eilandjes van 1 a 2 meter hoog, waarop het hele jaar landbouw mogelijk was en waarop ook gewoond kon worden. Soms waren de kampen 800 bij 300 meter en soms maar 200 bij 100 meter. De groepjes boerderijen die op deze verhoogde stukken grond ontstonden worden Droebels genoemd. Naast het houden van droge voeten hadden droebels meer voordelen zoals samen oogsten en brood bakken. Ook hielp men elkaar bij het voorkomen van plunderingen of ander gevaar zoals wolven.

Naam

De naam Droebels is waarschijnlijk in Westfalen (Duitsland) ontstaan. Daar worden groepjes boerderijen Drubbels genoemd.

Door de jaren

Ooit waren er meer dan 40 droebels. Sommigen droebels hadden op een bepaald moment 13 boerderijen, maar de meeste droebels hadden 3, 4 of 5 woningen. Rond het jaar 1250 liet de graaf van Gelre vanaf het Ruurlose Broek in Zieuwent een afwateringskanaal naar de Berkel bij Borculo graven, genaamd Grevengraft (Grevengracht). Hierdoor kwam steeds meer grond rondom de kampen/droebels voor de landbouw vrij. Ook werden er meer wegen in de winter begaanbaar. We kennen nu nog 17 droebels zoals De Wopereis, Het Spekschoor, Het Sprenkelder, De Kriegerije, Het Rolder, Het Donderwinkel, Het Hoenderboom (hier is de dorpskern van Zieuwent ontstaan), Het Boekelder, De Grobberij, De Penterij, De Huiskerij, Het Rietberg (nu Marienvelde, Het Waalder (nu Marienvelde), De Koolshuizen, De Dorsterhuizen, Zwoagas en de Beerterij.

Bronnen:

rel=nofollow