Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Drentse Monden

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Drentse Monden zijn ontstaan ten tijde van de ontginning van het veen in Groningen en Drenthe. Door het graven van de zijkanalen die bijna loodrecht op het Stadskanaal lagen, ontstonden de zogenoemde monden die dienden ter afwatering van het veen en voor het vervoer daarvan. Langs deze monden ontstonden dorpen. Deze dorpen kregen allemaal de naam mee van het dorp dat ten westen lag, richting de Hondsrug.

Taal

Hoewel de 'Monden' allemaal in Drenthe liggen wordt er voornamelijk een Gronings dialect gesproken [1], het 'knoalsters'of het veenkoloniaals. Dit doordat de monden voornamelijk georiënteerd zijn op het Groningse Stadskanaal, maar meer nog omdat zij 'gekoloniseerd' zijn vanuit gebieden waar het Gronings werd gesproken. De verveners, die met de ontginning meetrokken, woonden ten tijden van de naamsaanneming in 1811 in de gemeente Wildervank.[2]

De Drentse Monden van noord naar zuid

Al deze dorpen zijn dus respectievelijk vernoemd naar Gasselternijveen (en Gasselte), Drouwen, Buinen, Exloo, Valthe en Weerdinge. Al deze dorpen liggen in de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn en Emmen.

De monden worden vanuit het noorden naar het zuiden telkens iets langer.

De dorpen zijn typische lintdorpen. Ten tijde van de veenontginning hadden een aantal van deze dorpen twee kanalen: een Noorderdiep en een Zuiderdiep. Halverwege de 20e eeuw zijn veel diepen gedempt zodat er weinig van de geschiedenis zichtbaar is gebleven.

Zie ook

Voetnoten

  1. º Gronings-Oost-Friese dialecten
  2. º Gens Nostra 2001 Stadskanaal en de Veenkoloniën. Familienamen in de Drentse Monden. Familienamen in de Drentse Monden. EEN NAAMSAANNEMINGSREGISTER VAN 1811 Apagina 319
rel=nofollow
rel=nofollow