Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Douwe Brouwer

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Douwe Brouwer (Enkhuizen, 30 november 1865 – aldaar, 5 mei 1945) was onderwijzer en stadsarchivaris te Enkhuizen.

Levensloop

Gedurende zijn leven (voor en na zijn pensioen als onderwijzer) vergaarde Brouwer als stadsarchivaris van Enkhuizen veel kennis over de geschiedenis van de stad. Hij schreef ook jarenlang artikelen over die geschiedenis in de 'Enkhuizer Courant', bij welke krant hij als verslaggever werkzaam was. Brouwer overleed op 5 mei 1945 en heeft niet meer mogen genieten van het door de Geallieerden bevrijde Enkhuizen. Naar verluidt fluisterde één van zijn dierbaren Brouwer op diens sterfbed in zijn oor dat Nederland was bevrijd, waarna hij zijn laatste adem uitblies.

Boeken

Het belangrijkste wapenfeit van Brouwer is zijn in 1938 uitgegeven 'Tweede vervolg van de historie van Enkhuizen, aanvangende 1679', een vervolg op de eerdere delen die zijn geschreven door Gerard Brandt (Historie der vermaerde zee- en koopstadt Enkhuisen, Enkhuizen 1666) en Sebastiaan Centen (Vervolg der Historie van de vermaerde zee- en koopstadt Enkhuizen, Hoorn 1747). Het vervolg van Brouwer verhaalt over de geschiedenis van Enkhuizen tot 1938. Daarnaast zijn na zijn dood zijn ´Aantekeningen uit Enkhuizens Verleden´ (publicaties in de Enkhuizer Courant) in drie delen uitgebracht.

Postuum geëerd

Brouwer kreeg postuum de eer die hem toekwam. Op 30 augustus 1948 werd in het Stadhuis van Enkhuizen ter ere van hem een gedenkplaat onthuld en in de na-oorlogse stadsuitbreiding ‘De Oude Gouw’ is een straat naar hem vernoemd (net als naar de andere geschiedschrijvers van de stad Enkhuizen: Brandt en Centen). Saillant is echter dat de vrijstaande villa van Brouwer uit 1908 anno 2016 totaal verloederd is. Deze villa (met de naam 'Villa Ruimzicht' vanwege het destijds vrije zicht tot aan de zeemuur) staat aan het Sybrandsplein nummer 15 te Enkhuizen en is verworden tot een bouwval: de ramen en deuren zijn dichtgespijkerd en het lot van de woning is onzeker.

Zoek op Wikidata

rel=nofollow
rel=nofollow