Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Dorp:Sjablonerzand

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
D o r p G e b r u i k e r s H u l p W i k i s a g e
Welkom in Sjablonerzand
Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker
Gaat u het maken van een nieuw sjabloon niet makkelijk af? Hier kunt u verzoeken indienen voor het maken van nieuwe sjablonen door een ervaren sjablonenmaker.

Welkom in Sjablonerzand

Dit dorp beheert alle sjablonen die op Wikisage worden gebruikt. Een sjabloon is een manier om vaker terugkerende informatie onder te brengen en snel te kunnen plaatsen. Een voorbeeldje is het sjabloontje {{smile}} dat wanneer geplaatst in lopende tekst het resultaat geeft.

Er zijn vele soorten sjablonen, zoals navigatiesjablonen, datum en jaartallen, opvolgingssjablonen, persoon-sjablonen, dorpskopjessjablonen, etc.

In dit dorp kunt u vragen stellen over het gebruik van sjablonen, nieuwe sjablonen toevoegen of ontwerpen, en voorstellen doen over gewenste sjablonen. Ook worden hier sjablonen getest, besproken, ontwikkeld en verwijderd als ze ongewenst zijn. Meld u aan om mee te doen en te denken op de Dorpelingen-pagina.

Kontaktpersonen

Dorpsoudste
Dorpelingen
  1. Guido den Broeder, 11 oktober 2008
  2. Lidewij 27 sep 2009 13:45 (UTC)
  3. Mendelo, 13 februari 2012
  4. Rodejong, 14 februari 2012 (momenteel afwezig)

Café

Café
U bevindt zich thans in het dorpscafé, waar u onder het genot van een drankje en een hapje kunt converseren over gebeurtenissen in het dorp en andere wetenswaardigheden.

Nieuw item
Tip: drink met mate.


verzoek

Beste medegebruikers, ik ben al verschillende keren aan het knutselen geweest om een sjabloon te maken die voor woonplaatsen te gebruiken is. Een kleine voor gemeenten en gehuchten die zijn opgegaan in een herindeling en een grote die te gebruiken is voor alle nieuwe gemeenten. Via ‘bewerking ter controle bekijken’ kon ik zien dat het telkens niets werd. Ik denk dat ik mij beter kan richten op werkzaamheden die me beter afgaan. Ik ben nu zeker 4 uur zoet geweest waar bij ik best wel wat heb bijgeleerd. Misschien iets voor later. Ik deponeer mijn vraag maar in het café. Een werkplaats heb ik in dit dorp niet gevonden. In het sjabloon wil ik in ieder geval een nieuwe en een oude kaart en een oude en nieuwe foto kwijt. Wie wil mij helpen? Groet, --Lidewij 5 nov 2008 10:08 (UTC)

Vaak zie je bij sjablonen pas hoe ze eruitzien nadat je ze hebt opgeslagen. De preview werkt bij sjablonen doorgaans niet betrouwbaar. Een sofwareprobleempje. Gewoon opslaan en dan opnieuw editen wat nog niet klopt werkt beter. Tjako overleg 5 nov 2008 12:56 (UTC)
Ik heb er nu even tabak van om alles weer op nieuw te doen alles is weer weg. Groet, --Lidewij 5 nov 2008 13:00 (UTC)
Het handigst is als we onze eigen sjablonen hiervoor gaan ontwerpen. Die van pedia gebruiken te veel andere subsjablonen.Tjako overleg 5 nov 2008 13:16 (UTC)
Daar was ik ook al achter. Ik ben er alleen niet zo handig in. :-( Laat mij maar aan de plaatjes werken. Dat sjabloon van de persoon vind ik ook al best knap. Lidewij 5 nov 2008 13:27 (UTC)
Hee ik wilde net vragen of iemand sjablonen kon maken voor plaatsen en gemeenten.Phernambucq 6 nov 2008 09:30 (UTC)
Verzoeken kunt u hier indienen. Groet, MarkM | overleg 6 nov 2008 23:39 (UTC)

Verstoringen op artikelpagina's

Hoi, denken jullie eraan om in sjablonen de geopende divs, tabellen enz. ook weer netjes te sluiten, anders kan de opmaak van de artikelpagina's danig worden verstoord. Vergeet ook niet het openen van noinclude om te voorkomen dat de sjablooncategorie bij de artikelen komt te staan. Groetjes, Guido den Broeder 20 nov 2009 06:38 (UTC)

Verschil

Ik probeer even het doel van de volgende sjablonen duidelijker te onderscheiden: {{wikify}}, {{beter}}, {{beginnetje}}, {{wiu}} (= {{meebezig}}). Er wordt ergens naar het sjabloon {{NPOV}} verwezen, maar dit bestaat niet. Is dit verwijderd, onnodig, niet wenselijk, of heeft het een andere naam gekregen? Mendelo 30 mrt 2012 14:07 (CEST)

Ik heb het aangemaakt. Kan van pas komen. Ik zoek nog even een beter plaatje-- Ro de Jong (Kontaktbijdragen) 31 mrt 2012 23:59 (CEST)
Dit soort sjablonen zijn hier zelf ontwikkeld en liever geen copie van WPnl ook niet met een ander plaatje. --Lidewij 1 apr 2012 00:08 (CEST)
Ik zou dit sjabloon op geen enkel lemma willen zien, we hebben een overleg pagina. Ik stel voor om het te verwijderen --Lidewij 1 apr 2012 00:10 (CEST)

We hebben dit sjabloon die te gebruiken is wanneer er overleg over lemma nodig is. NPOV is meestal een pov en kan meer met de plakker dan met het lemma te maken hebben. --Lidewij 1 apr 2012 00:35 (CEST)

Oproep tot bespreking
Over deze pagina is overleg gewenst.
Reden: test
Beste Ro. Weer wat snel geweest, he.
De "Neutraliteit" van een artikel is een moeilijke zaak. Bekijk bijvoorbeeld het artikel Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen op W'pedia. Daar hoort het uithangbord dat dit artikel niet neutraal is, sinds een anonieme gebruiker het er in 2009] opplakte, tot de standaarduitrusting, en er blijkt weinig initiatief te zijn om dit uithangbord te verwijderen. Het is niet eens duidelijk of het niet neutraal is wegen te pro of te contra mormoons. In dit opzicht is een oproep tot bespreking wel nuttiger.
Bij het proberen te bedenken van alternatieven of tussenoplossingen, denk ik aan deze andere mogelijkheden:
a. Er een doorverwijzing naar {{bespreek}} van maken.
b. In de plaats ervan een niet-opdringerig kadertje maken dat een artikel niet als POV brandmerkt maar vriendelijk en informatief meedeelt dat in een artikel een bepaald standpunt uitgelegd wordt of vanuit een bepaald standpunt uitgegaan wordt. Mendelo 1 apr 2012 17:48 (CEST)
Ok, begrepen. Ik heb de tekst wat aangepast. Wat vinden jullie hiervan?:

„Dit artikel kan elementen bevatten die een bepaald standpunt weerspiegelen. U kunt meehelpen om dit neutraler te maken.”

-- Ro de Jong (Kontaktbijdragen) 1 apr 2012 23:39 (CEST)
Ik zie de bedoeling om het wat milder te formuleren. Maar met mijn voorstel b. bedoelde ik iets wat nog minder opdringend is, gelijkaardig aan
Wikisage is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden of toepassing van de in dit lemma gegeven medische informatie.    lees meer
en dat niet eens een oproep is om er iets aan te veranderen. (Eigenlijk zou het dan ook niet NPOV heten, want het is slechts een aanwijzing over wiens visie hier uitgelegd wordt.) Maar misschien is ook dat in de praktijk te moeilijk om het aan een artikel toe te kennen, of te riskant dat men zou gaan beginnen alle artikelen volgens zienswijzen in te delen, of zou het kunnen uitlokken dat er series van parallel-artikelen vanuit verschillende standpunten ontstaan, wat op Wikisage vermoed ik ook niet de bedoeling is.
En eh, ik hoop eigenlijk dat elk artikel elementen bevat die een bepaald standpunt weerspiegelen. —Mendelo 2 apr 2012 12:00 (CEST)
Een template NPOV o.i.d. hoort niet op Wikisage thuis. Hoe neutraal een artikel is kan worden beoordeeld door een Wijze. Die gaan het artikel dan opknappen. Meer een geval van 'werk in uitvoering', dus. Groetjes, Guido den Broeder 2 apr 2012 13:28 (CEST)

Sjablonen kan beter

Een aantal sjablonen zitten op Wikipedia gesorteerd als Sjablonen kan beter. Alles kan uiteraard altijd beter, maar kan iemand een sjablonencategorie bedenken die wat positiever en uitnodigender klinkt, wat minder als een slecht rapport, om daarin dit soort sjablonen te verzamelen, die hier nu wat verspreid geraakt zijn? (Zoals {{help mee}} {{wiu}} {{beginnetje}} en dergelijke?)

Werkdoelsjabloon, is dat bijvoorbeeld wat? Mendelo 29 mrt 2016 22:11 (CEST)

Regels

Regels
Deze dorpspagina bevat de regels die gelden in het dorp.

Nieuw item
Tip: bespreek een wijzigingssuggestie eerst op de overlegpagina, alvorens de dorpsoudste(n) te benaderen.Niet werkende sjablonen

Klachten
Dit is de dorpspagina voor het bespreken van klachten

Nieuw item
Tip: neem een dagje vrij, alvorens een klacht in te dienen. Veel klachten lossen vanzelf op


Werkt niet of niet goed

Sjabloon:Infobox Stripreeks vervangen door redirect naar Sjabloon:Infobox_stripreeks. gedaan Ro de Jong (Kontaktbijdragen) 20 jul 2012 18:35 (CEST)
Sjabloon:Zijbalk politiek Nederland
Sjabloon:Infobox aandoening de foto werkt niet. zie Krentenbaard Ook weet ik niet het dorp er onder te voegen. --Lidewij 7 dec 2009 13:45 (UTC)

Overleg gewenst

Overleg gewenst
Dit is de dorpspagina voor uitnodigingen tot deelname aan overleg.

Nieuw item
Tip: gebruik deze pagina niet enkel voor uw eigen oproep; kijk ook regelmatig of er andere uitnodigingen zijn.


Infobox

Hallo, is het ook mogelijk dat net als de Taxobox bijdieren, er bij diverse categoriën een vergelijkbare infobox komt ? Dit o.a. bij sommige medische aandoeningen of bij sommige gesteenten en mineralen en mogelijk meer, waarbij een afbeelding bijgevoegd kan worden, met specificaties. Hier een voorbeeld :

((Infobox |type=muziekinstrument |naam =Spinet |namen = |afbeelding =800px-Epinette Rouaud.JPG |afbeeldingtekst =Frans spinet |classificatie =*Snaarinstrument

|bereik = |gerelateerd = klavecimbel, klavichord, virginaal, citer, piano, luit |muzikanten = |fabrikanten = |artikelen = ))

Groetjes, SjorsXY 28 jul 2009 06:20 (UTC)

Dag Sjors, dat is zeker mogelijk. Bespreek in het dorp waar het onder valt (zo nodig Dorp:Het dorp, als er nog geen specifiek dorp is opgericht) wat er dan in de infobox moet. Groetjes, Guido den Broeder 30 jul 2009 13:52 (UTC)
Hoi Sjors, zolang er nog zo weinig dorpen met dorpelingen zijn, ben je voor mij hier wel op de juiste plaats. Het is het dorp over sjablonen, dus ‘sjabloon gewenst’ kan voor mij wel hier. Dorp:Sjablonerzand/Sjabloon gewenst
Laten we daar een lijstje maken en wanneer het sjabloon er is, zal de naam verkeuren.
De sjablonen kunnen al in de lemma’s gezet worden, dan hoeven ze niet later als nog te worden toegevoegd. Overleg kan op de overleg pagina van Dorp:Sjablonerzand/Sjabloon gewenst. Groet, Lidewij 30 jul 2009 20:07 (UTC)

PD-Flag-Germany

Het sjabloon Sjabloon:PD-Flag-Germany bevat de vlag van de DDR. Heeft dit een doel of is dit een vergissing? —Mendelo 16 aug 2012 07:46 (CEST)

IDD een vergissing. Vervangen door het Wapen van Duitsland zoals ook op Commons.-- Ro de Jong (Kontaktbijdragen) 16 aug 2012 20:17 (CEST)
Ik dacht het. —Mendelo 16 aug 2012 21:38 (CEST)

{{ja}}

Ja is niet alleen een bevestiging, maar ook de officiële taalafkorting voor Japans. Het kan dus verwijzen naar:

  • Ja Ja
  • (ja)

Aangezien de afkorting officieel is en het sjabloon niet vaak gebruikt is, stel ik voor het te vervangen wanneer "ja" bedoeld is. Dringend is het nog niet: het staat in een artikeltje fout. —Mendelo 9 apr 2015 15:08 (CEST)

Infobox model

In Sjabloon:Infobox model heb ik 'land' vervangen door 'nationaliteit', aangezien het totaal niet duidelijk was wat er met 'land' werd bedoeld. Er zijn meer infoboxen voor personen waar dit speelt. Groetjes, Guido den Broeder (overleg) 31 okt 2015 00:24 (CET)

Guido, wanneer je als jongetje in Barcelona (Spanje) geboren bent en je hebt Nederlandse ouders is het niet vanzelfsprekend dat je de Spaanse nationaliteit zal krijgen/houden. (Dienstplicht enz) Er is wel zekerheid in welk land je werd geboren, en dat zal niet veranderen. Groetjes, Olive 31 okt 2015 00:59 (CET)
Het is niet duidelijk of het om het geboorteland gaat of het land waar iemand woont. Nationaliteit is wel duidelijk. Verder is het geboorteland niet altijd interessant, je ouders zullen maar net een weekend op reis zijn geweest. Het geboorteland kan echter desgewenst eenvoudig worden toegevoegd aan de geboortedatum. Guido den Broeder (overleg) 31 okt 2015 03:46 (CET)
Nationaliteit is zelden algemeen bekend en kan alleen worden toegevoegd met bron. Land is geboorteland en voor vele mensen interessant. Het kopje nationaliteit kan toegevoegd, maar niet als vervanger van geboorteland/locatie. Olive 31 okt 2015 10:04 (CET)

Iemand kleurvoorstellen?

voor Sjabloon:Licentie

Mendelo 11 jan 2017 22:14 (CET)

Citaat

„Ik heb het sjabloon "citaat" van een verticaal balkje voorzien, zoals hier links te zien is. Is dit tevredenstellend? Mendelo 27 apr 2023 11:32 (UTC)”

Technische uitleg en magische woorden

Sjablonen

Met een sjabloon kunt u vaker terugkerende informatie of vaker terugkerende layouts gebruiken.

Vorm

Een sjabloon heeft de vorm:
{{SJABLOONNAAM (| eventuele parameters)}}

Voorbeeld

Een klein voorbeeldje is
{{Smile}}
dat weergeeft.

Categorie-indeling van sjablonen

Alle subcategorieën voor sjablonen beginnen met 'Wikisage:Sjabloon:' .


    Zie ook: Wikisage:Lijst van veelgebruikte sjablonenGewenste sjablonen

Als u het maken van sjablonen erg lastig vindt of het maken van een sjabloon naar uw wens niet lukt, dan kunt u hier een verzoek indienen om uw sjabloon door een ervaren persoon op dit gebied te laten maken.

U kunt een verzoek onder het kopje Nieuwe verzoeken indienen. Geef s.v.p. duidelijk aan wat uw wensen zijn en geef eventueel informatie zodat een medewerker snel aan de slag kan.

U kunt zich aanmelden als medewerker als u wilt helpen met het uitvoeren van verzoeken.

Medewerkers

Nieuwe verzoeken

In behandeling

Afgerond