Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Dichter

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Calligramme van Guillaume Apollinaire

Een dichter of poëet is iemand die poëzie schrijft.

Het woord "poëzie" komt van het Griekse ποιεῖν (poiein) dat 'creëren' betekent. De dichter is dus een schepper, een uitvinder van expressieve vormen. Ook de term trouvère uit de middeleeuwse Franse traditie van de troubadours verwijst hiernaar. De dichter kan gezien worden als de erfgenaam van een lange mondelinge traditie waarin de muzikaliteit van de tekst benadrukt wordt. Dichters bestaan ​​al sinds de oudheid, in verschillende culturen en periodes. De geschiedenis van dichters is zo divers als de literatuur die ze hebben geproduceerd.

Dichters zijn in het algemeen schrijvers die als hun belangrijkste creatieve product het gedicht zien. Een echt sluitende definitie ontbreekt, want zoiets als een beroepsgroep van dichters bestaat niet. Soms wordt al eens het onderscheid gemaakt tussen 'echte' dichters, en zondagsdichters, maar ook dat is arbitrair. Heel wat dichters die nu geroemd worden, zoals Hugo Claus, zijn bijvoorbeeld ooit begonnen met een poëziebundel in eigen beheer uit te geven. Wat iemand tot dichter maakt is dus niet direct gerelateerd aan succes of publicatie in een bekend tijdschrift.

Het romantische beeld van de dichter is iemand met een verhoogde gevoeligheid, een visionair.

Zie ook


Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met poets op Wikimedia Commons.

rel=nofollow