Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Deventer Almanak

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Deventer Almanak is de oudste, nog verschijnende almanak in Nederland. Hij dateert van omstreeks 1480 en verscheen tot ver in de twintigste eeuw.[1] Nadat de almanak 26 jaar lang niet was verschenen hervatte met de jaargang 2009 een uitgever uit Doesburg de publicatie.

Geschiedenis

Het oudste exemplaar van de almanak is in bezit van het Rijksmuseum te Amsterdam. Deze almanak was door Willem Barentsz en Jacob van Heemskerck meegenomen tijdens hun reis naar Indië in 1595. Gedurende deze reis kwamen zij in de poolwinter vast te zitten op het eiland Nova Zembla. Toen zij Nova Zembla verlieten, lieten ze de almanak achter. Tussen de resten van hun verblijf 'Het Behouden Huys' werd het drukwerk eeuwen later teruggevonden. Lange tijd was onbekend dat het hier een Deventer Almanak betrof, omdat het boek dermate was beschadigd dat identificatie lastig was. Pas in 1983 werd op grond van het colofon aangetoond dat Simon van Steenbergen de uitgever was en dat het daarom om de Deventer Almanak ging.[2]

    Zie ook: Zie ook: Enkhuizer Almanak

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

  1. º Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek
  2. º H.J. Nalis en J.L. Salman, Wie sal ick dan wes goedes konnen prognosticeren?. Deventer almanakken en prognosticaties in roerige tijden (1555-1610). In: Deventer Jaarboek 1994, p. 6-39.
rel=nofollow
rel=nofollow

Externe link