Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.
- Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
- Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
Depressieve persoonlijkheidsstoornis
De depressieve persoonlijkheidsstoornis is een persoonlijkheidsstoornis die zich kenmerkt door een langdurige negatieve stemming, moedeloosheid en wanhopigheid. De stoornis is ingedeeld bij de persoonlijkheidsstoornissen niet anderszins omschreven.
Omschrijving
Patiënten die lijden aan een depressieve persoonlijkheidsstoornis, vertonen vanaf de vroege volwassenheid een langdurig en diepgaand patroon van een negatieve stemming, pessimisme, wanhoop en moedeloosheid. Deze gedachten, gevoelens en gedragingen zijn voor de lijder vanzelfsprekend en veroorzaken problemen in het sociale en beroepsmatige functioneren. Vaak geloven de patiënten dat zij niet beter verdienen en wijzen behandeling af.
DSM-IV-TR-criteria
1. Een diepgaand patroon van depressieve cognities beginnend in de vroege volwassenheid en tot uiting komend in verschillende situaties, zoals blijkt uit minstens vijf van de volgende criteria:
- De gebruikelijke stemming wordt gedomineerd door neerslachtigheid, zwaarmoedigheid, somberheid, treurigheid, vreugdeloosheid
- Het zelfconcept centreert zich rond overtuigingen van onvolwaardigheid, waardeloosheid en lage zelfwaardering
- Is kritisch, beschuldigend en kleinerend naar zichzelf
- Piekert en geeft toe aan bezorgdheid
- Is negativistisch, kritisch en veroordelend naar anderen
- Is pessimistisch
- Voelt zich gemakkelijk schuldig of berouwvol
2. De kenmerken zijn niet het gevolg van een depressieve episode en kunnen niet verklaard worden door een dysthyme stoornis.
Bron: De Viersprong