Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Denigreren

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Denigreren, kleineren of minachten is het neerkijken van iemand op een ander persoon. Hierbij wordt de kleinheid en/of geringe waarde, belang of eigenschappen van de betreffende persoon benadrukt en verkondigd.

Het motief kan afgunst zijn, of de behoefte om door het kleineren van de andere zichzelf groter te doen voorkomen, 'op te hemelen'. In feite zegt deze persoon dan "ik ben niet zo". Mogelijk kan het een uiting zijn van onzekerheid of een minderwaardigheidscomplex, waarbij voortdurend wordt getracht eventuele negatieve situaties of mogelijke negatieve reacties vóór te zijn. Ook iemand die zich boven anderen verheven voelt, aan grootheidswaan lijdt, treedt anderen soms denigrerend tegemoet. Men gebruikt ook de termen verachting, verachten, bespotting en bespotten.

Bepaalde persoonlijkheidsstoornissen kunnen ook doorgaans denigrerende uitlatingen teweegbrengen.

Zie ook

WikiWoordenboek
WikiWoordenboek
Zoek denigreren