Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

De Waal ontwaakt in zijn winterbed

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Waal ontwaakt in zijn winterbed

Door Ruud Stoeten

Het zijn adembenemende beelden, beelden die als je een poster aan de muur zou willen hangen, beelden die met liefde gemaakt zijn, soms met gevaar voor eigen leven. Door de aderen van de Maas en Waalse filmkunstenaar Jos Kruisbergen lijkt geen bloed te stromen, maar water. “Mijn hart ligt in het mooie Rivierengebied”, zegt hij. En dat wil hij weten ook. Zijn collega’s van de landelijke omroepen hebben het Land van Maas en Waal intussen wel ontdekt. Toch is ‘Hilversum’ geen concurrent van onze streekcineast. “Je moet het ánders maken, de mooie plekjes weten te vinden en zorgen dat je daar op het juiste moment bent, want het water wacht op niemand”, aldus Kruisbergen. “En wat je in ieder geval al niet moet doen, is uren tellen.” Toen in de eerste dagen van het nieuwe jaar het hoogwater nog in aantocht was, zat er meteen al een filmverhaal in zijn hoofd. “Als het water nog vanuit Duitsland moet komen, droom ik er al van.” Jos Kruisbergen is bij wijze van spreken zo’n beetje in het water geboren. “We woonden in Wamel tegen de dijk aan. Als kind maakte de rivier al enorm veel indruk op me. Maas en Walers hebben dat allemaal: ze komen uit hun hol en gaan steeds weer kijken naar die indrukwekkende rivier.” Kruisbergen haalt in dit verband een oud gezegde aan: Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Winter 2018. Wéér was het water hoog. Eerst murmelde het zachtjes vanuit de rivier het achterland in. Wat later sloeg het op hol, de zomerdijk over, en vulde het de uiterwaarden. Kruisbergen sprak met mensen die in de uiterwaarden wonen, liet de schooljeugd vertellen over de vraag hoe die hoogwater ervaart. De meeste kinderen uit zijn dorp zijn waterratten, ze weten alles over de rivier en over het land en kunnen je precies vertellen wat kwelwater is. In Kruisbergens film vertellen ze hoe ze vanuit hun huis met de roeiboot naar de dijk trokken als ze naar school moesten worden gebracht. Bekijk het zoveelste filmische pareltje over de streek waaraan Jos Kruisbergen met hart en ziel is verknocht. “Voor mij is Maas en Waal de hemel op aarde”, zegt hij. “Ik geniet van elk jaargetijde.”