Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Damp (vochtig)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie ook : damp, voor andere betekenissen van "damp" (doorverwijzing).

Smog in New York City.

De term damp kan verschillende betekenissen hebben.

Natuurkundig

In de natuurkunde verstaat men onder een damp de gasvormige toestand van een stof bij een temperatuur lager dan de kritische temperatuur. Onder de kritische temperatuur is het mogelijk de stof door drukverhoging in de vaste of vloeistofvorm te brengen.

Het bekendste voorbeeld is water met een kritieke temperatuur van 674 K. In de atmosfeer spreken we dus van waterdamp en is het altijd mogelijk door verhoging van de partiële gasdruk het water vloeibaar of vast te maken. In de praktijk spreken we van waterdamp als de faseovergang van damp naar vloeistof ook daadwerkelijk ergens in de lucht plaatsvindt, over het algemeen door temperatuurverlaging. Dit is bijvoorbeeld het geval in wolken, boven een fluitketel en bij uitademen in koude lucht. Hierdoor wordt de aanwezigheid van waterdamp in de lucht zichtbaar gemaakt, door het ontstaan van condensdruppeltjes

Waterdamp in dagelijks spraakgebruik

In het dagelijks spraakgebruik bedoelt men echter met waterdamp kleine waterdruppeltjes, die als een nevel zichtbaar zijn. Denk aan een "dampend paard", de "damp sloeg uit zijn natte kleren" en de damp uit een kokende fluitketel.

Daarnaast wordt ook rook soms damp genoemd. Witte rook bestaat vooral uit waterdamp, zwarte rook vooral uit vaste deeltjes roet.

Het weer

Er is pas sprake van damp als warme lucht in aanraking komt met koude lucht, het water condenseert tot kleine druppeltjes, die dan samen een wolk vormen en dat zien wij dan als damp, damp komt dan ook in verschillende vormen voor zoals: mist en nevel en stapelwolken.

Smog

Soms treedt er bij zonnige dagen een vieze damp op in de vorm van een blauw of geelachtig waas. Dat soort damp wordt smog genoemd en komt vooral in grote steden voor. In dit geval is er echter geen sprake van damp in de zin van gecondenseerd water maar van Heiigheid. De samenstelling hiervan kan zeer variabel zijn. De verstrooiende deeltjes ontstaan door aggregatie op fijn stof van allerlei chemicaliën. Ook de terpenen uitgescheiden door naaldwouden kunnen onder invloed van de ultraviolette straling van de zon gaan aggregeren. In steden wordt de heiigheid veroorzaakt door grote hoeveelheden fijn stof, zwaveldioxide en stikstofoxiden en de aanwezigheid van radicalen als ozon. Ook hier wordt door de ultraviolette straling van de zon de aggregatie in gang gezet.

Zie ook

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Steam op Wikimedia Commons