Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Cornelis Johannes Valk

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Cornelis Johannes Valk (Utrecht, 1 maart 1902Den Haag, 3 februari 1983) was een Nederlands luitenant-generaal bij het wapen der artillerie van de Generale Staf.

Valk begon zijn loopbaan als volontair in 1920 bij het eerste regiment vestingsartillerie. Op 30 september 1921 begon hij aan zijn militaire opleiding bij de Koninklijke Militaire Academie als cadet voor het wapen der artillerie hier te lande. Hij werd op 31 juli 1923 benoemd tot tweede-luitenant bij het regiment vesting-artillerie en op 1 april 1925 overgeplaatst bij de school verlofs-officieren onbereden artillerie.

Valk werd in de rang van kolonel op 1 september 1951 eervol ontheven van zijn functie als militair attaché bij het Hoge Commissariaat van het Koninkrijk der Nederlanden bij de regering van de Republiek Indonesië en vervulde vervolgens de functie van souschef van de generale staf, waar hij generaal-majoor J. G. Warringa opvolgde. In 1952 werd door minister-president W. Drees een interdepartementale commissie ingesteld, die tot taak had met de missie Supomo besprekingen te voeren ter vervanging van de Unie op een voor Nederland en Indonesië aanvaardbare nieuwe basis voor de verhouding tussen beide landen. De leiding van deze commissie berustte bij mr. N.S. Blom en mr. L. Götzen. Leden waren onder meer mr. C. L. W. Fock, dr. A. Idenburg, mr. G. E. baron van Ittersum, mr. F. van Meerwijk, Valk en J. de Waard.[1] Ter gelegenheid van de verjaardag van de Koningin werd Valk op 30 april 1953 benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden.[2]

Valk werd hierna plaatsvervangend chefstaf voor logistiek en administratie bij het hoofdkwartier van de geallieerde landstrijdkrachten in de Centraal Europese Sector te Fontainebleau.

Hij werd bij Koninklijk Besluit van 31 oktober 1957 als generaal-majoor bij de generale staf bevorderd tot luitenant-generaal. Met ingang van 1 november van datzelfde jaar werd hij benoemd tot Nederlands territoriaal bevelhebber, als opvolger van generaal D. C. Buurman van Vreeden.

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

  1. º Het Nieuws. Algemeen Dagblad, 12 januari 1952.
  2. º Nieuwsblad van het Noorden, 29 april 1953.
rel=nofollow
rel=nofollow