Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Content Delivery Network

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een content delivery network of content distributie netwerk (CDN) is een groot gedistribueerd systeem van servers ingezet in meerdere datacenters over het internet. Het doel van een CDN is om inhoud aan eindgebruikers met een hoge beschikbaarheid en hoge prestaties te dienen. CDN's bedienen een groot deel van de inhoud van alledaags internet, met inbegrip van web-objecten (tekst, afbeeldingen en scripts), downloadbare voorwerpen (mediabestanden, software, documenten), toepassingen (e-commerce, portals), live streaming media, on-demand streaming media en sociale netwerken.

Content providers zoals mediabedrijven en e-commerce leveranciers betalen CDN exploitanten om hun content te leveren aan hun publiek van eindgebruikers. Op zijn beurt betaalt een CDN ISP's vervoerders en netbeheerders voor het hosten van zijn servers in hun datacenters. Naast betere prestaties en beschikbaarheid ontlasten CDN’s het rechtstreekse verkeer van de content provider’s oorspronkelijke infrastructuur, wat resulteert in mogelijke kostenbesparingen voor de content provider[1].

Bewerking

De meeste CDN's worden geëxploiteerd als een Application Service Provider (ASP) op het internet (ook wel bekend als on-demand software of software als dienst). Een toenemend aantal internet-netwerk eigenaren hebben hun eigen cd's gebouwd om on-net content delivery te verbeteren en de vraag op hun eigen telecommunicatie-infrastructuur te verminderen[2].

Technologie

CDN-knooppunten worden meestal ingezet op meerdere locaties, vaak over meerdere backbones. Voordelen zijn onder andere de kosten van de bandbreedte verlagen, pagina laadtijden te verbeteren, of het verhogen van de wereldwijde beschikbaarheid van inhoud. Het aantal knooppunten en servers die een CDN maken varieert, afhankelijk van het platform kunnen sommigen duizenden knooppunten en tienduizenden servers op veel afgelegen aanwezigheidspunten (PoP) bereiken. Anderen bouwen een wereldwijd netwerk en hebben een klein aantal geografische PoP's[3].

Verzoeken voor de inhoud worden meestal algoritmisch gericht op knooppunten die op een bepaalde manier optimaal zijn. Bij het optimaliseren van prestaties mogen locaties die het beste zijn voor de serving content van de gebruiker gekozen worden. Dit kan gemeten worden door het kiezen van plaatsen die de minste hops hebben, het minst aantal netwerk seconden verwijderd van de verzoekende cliënt of de hoogste beschikbaarheid in termen van serverprestaties (huidige en historische), zodat de levering in lokale netwerken geoptimaliseerd worden. Bij het optimaliseren van de kosten kunnen locaties die het minst duur zijn gekozen worden. In een optimaal scenario hebben deze twee doelstellingen de neiging zich af te stemmen, omdat servers die dichtbij de eindgebruiker staan, aan de rand van het netwerk, een voordeel kunnen hebben op prestaties of kosten[4].

De meeste CDN providers zullen hun diensten over een wisselende, gedefinieerde, set van PoP's voorzien, afhankelijk van de geografische dekking die gewenst is, zoals de Verenigde Staten, internationale of Global, Azië-Pacific, enz. Deze sets van PoP’s kunnen "randen" of "edge-netwerken" worden genoemd, omdat zij de meest dichtstbijzijnde rand van CDN activa bij de eindgebruiker zou zijn.

Beroemdste operatoren

Bronvermelding

rel=nofollow