Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Constructeur

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een constructeur oftewel bouwmeester (projectleider of architect) van apparaten (schepen, vliegtuigen en machines) of constructies (bruggen, en huizen).

In de bouw creëert/ontwerpt de architect een comfortabel ruimte (space) en geeft vorm aan een bouwwerk (Form Follows Function). De constructeur wordt ingeschakeld om de draagconstructie (skelet v.d. constructie) ervan te ontwerpen. De constructeur zal het bouwwerk eerst als het ware uitkleden, zodat alleen de dragende delen - kolommen, balken, vloeren en wanden - overblijven. Vervolgens zal hij de materialen kiezen die hij voor de draagconstructie wil gebruiken. Bekende materialen zijn beton, staal, hout en metselwerk. Na deze voorbereidende werkzaamheden maakt hij de draagconstructie toegankelijk voor berekening. Een constructeur ontwerpt en toetst de constructie door middel van schematisering van de ontwerpen. Deze schematisering van de draagconstructie stelt de constructeur in staat aan te geven hoe het krachtenspel in de constructie zich zal afspelen.

Bij het ontwerpen van apparaten wordt meestal in een multidisciplinair team gewerkt. (Zie parallel ontwikkelen). In dit team is de constructeur verantwoordelijk voor de theoretische realisatie van de constructie.

Een constructeur past creativiteit en wetenschap toe om apparaten of constructies te realiseren. Als voorbeeld het bouwen (of ontwerpen) van een brug of robot. In andere woorden een constructeur ontwerpt en toets constructies. In dit ontwerp- en realisatie proces komen vele aspecten aan de orde. Wat moet het apparaat doen of kunnen (utilitas)? Hoe sterk moet het zijn (firmitas)? Wat mag het kosten? Wanneer moet het klaar zijn? Aan welke esthetische eisen moet het voldoen (venustas)?

Afhankelijk van de complexheid van de constructie of het apparaat is de constructeur ook de projectleider (bouwmeester). Bij grote of complexe projecten rapporteren verschillende constructeurs aan de projectleider.

Een constructeur dient een zeer brede kennis van de techniek te hebben en de vaardigheid om deze kennis toe te passen.

Opleiding

Een constructeur is een persoon met een brede algemene kennis, opgedaan door ervaring, van de techniek. Meestal heeft een constructeur een opleidingsachtergrond als ingenieur.

Geschiedenis

Leonardo da Vinci en James Watt zijn voorbeelden van constructeurs, met een brede algemene belangstelling, die hun wetenschappelijke kennis gebruikten om constructies te ontwerpen.