Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Clojure

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Clojure (uitspraak: 'kloozjer') is een functionele programmeertaal, ontwikkeld op basis van de programmeertaal Common Lisp, een variant van Lisp.

Verschillen met Common Lisp

Clojure verschilt in een aantal aspecten van de oorspronkelijke taal Common Lisp. Twee ervan zijn de behandeling van het begrip nil en het gebruik van Booleans. In Clojure betekent het begrip nil "niets. In Common Lisp komt de waarde nil overeen met de boolean waarde false of met een lege lijst. Clojure gebruikt boolean waardes als true en false. Deze worden in Common Lisp niet gebruikt. Een schema van kenmerken is te vinden op http://clojure.org/lisps.

Geschiedenis

Clojure is ontwikkeld door software-ontwikkelaar Rich Hickey. Rich Hickey is momenteel werkzaam bij de firma Cognitect in de omgeving van Network. Hij is sinds 2005 bezig met de ontwikkeling van de functionele programmeertaal Clojure.

Kenmerken van de taal

Het kenmerk van een functionele programmeertaal is het (volgens de geldende syntaxis) opschrijven wat een programma uiteindelijk moet doen en niet hoe het dat moet doen. Het laatste geval is een voorbeeld van een procedurele programmeertaal waarin de wijze wordt beschreven waarmee we tot een resultaat komen.

Q51798 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow