Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Chelek

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een chelek (Hebreeuws: חלק, meervoud: chalakim חלקים), betekenis: „[aan]deel, gedeelte”, is een oude tijdseenheid die nog gebruikt wordt in het berekenen van de Joodse kalender. Een uur bevat 1080 chalakim. Een chelek komt overeen met 3 1 /3 seconden of  1 /18 minuten. De chelek werd afgeleid van een kleine Babylonische tijdseenheid, genaamd she (of sje), wat een „gerstkorrel” betekende, en gelijkstond aan  1 /72 van een Babylonische tijdgraad (1° van de omdraaiing van de sterrenhemel).

 360 graden × 72 she per graad /24 uur = 1080 she per uur.

Q771081 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow