Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Charley

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

CHARLEY is een Nederlandse (musical) die in het seizoen 2018/2019 in de Nederlandse theaters te zien was. De muziek was van de Britse West End en Broadway componist Michael Reed en het script en de liedteksten waren van Jon van Eerd. De producent was Pretpakhuis.

CHARLEY, de komische musical is gebaseerd op de komedie De Tante van Charlie eveneens van Van Eerd. Twee jongens zijn verliefd op een tweeling en willen graag een afspraakje maken voordat de meisjes voor de zomer naar het buitenland vertrekken. De vader van de meisjes is niet geporteerd van de jongemannen en zal nooit toestemming geven voor een ontmoeting tenzij er eventueel een chaperonne aanwezig is om de boel in de gaten en 'netjes' te houden. Donna Lucia d'Alvadorez, de steenrijke tante van één van de jongens, is toevallig in het land en dus moet zij fungeren als buffer tussen de vader en de meisjes. Als blijkt dat de tante niet komt wordt Charley, de butler des huizes, gedwongen zich voor te doen als zijnde Donna Lucia. Dit lijkt redelijk goed te gaan totdat de échte tante toch nog onverwacht ten tonele verschijnt.

De musical was een groot succes in de Nederlandse theaters en ontving lovende recensies. Ook werd de productie genomineerd voor verschillende prijzen; beste musical (2x), beste hoofdrol (2x), beste bijrol en beste musical score. Laus Steenbeeke die de rol van Kolonel van Aerdenhout speelde, en Michael Reed mochten uiteindelijk de prijs mee naar huis nemen.

Op dit moment zijn er voorbereidingen in gang gezet voor productie in Tsjechië, Oostenrijk, Duitsland, Engeland en Singapore.

Nederland

CHARLEY ging op 9 december 2018 in het Oude Luxor Theater in Rotterdam in première. De regie was in handen van Caroline Frerichs. De oorspronkelijke cast bestond uit:

Muziek

1. Ouverture - Orkest 2. Charley - Anton, Lodewijk, Eline, Celine 3. En Nu - Anton, Lodewijk 4. De Rivièra - Charley, Anton, Lodewijk, Eline, Celine 5. Ze is van Mij - Charley, Kolonel van Aerdenhout, Heemstede 6. Ella's Verdriet - Ella 7. Leun op Mij - Charley, Anton 8. Entr'acte - Orkest 9. Een Mysterie - Donna Lucia 10. Weet je Nog Wel - Kolonel van Aerdenhout, Donna Lucia, Charley 11. Wij Vrouwen - Charley, Donna Lucia 12. Charley's Verdriet - Charley 13. Oh Brazilië - Charley, Company 14. Finale - Company

Van de musical werd een CD uitgebracht.