Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Carrosseriebouwer

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een carrosseriebouwer is een persoon of bedrijf dat carrosserieën vervaardigt voor voertuigen die passagiers vervoeren. Een carrosserie is het koetswerk van een motorvoertuig zoals een auto, bus, paardenkoets of treinwagon. Een carrosserier houdt zich bezig met het bouwen, ombouwen of repareren van carrosserieën voor auto's of aanhangwagens en opleggers.

Voordat de carrosserieconstructie in de jaren zestig populair werd, waren er veel onafhankelijke carrosseriebouwers die carrosserieën bouwden op chassis die door een fabrikant waren geleverd, vaak voor luxe- of sportwagens. Veel fabrikanten zoals Ferrari besteedden alle carrosserieën uit aan carrosseriebouwers zoals Pininfarina. Carrosseriebouwers maakten ook op maat gemaakte carrosserieën voor individuele klanten.

De bouw

Nieuwbouw

Het bedrijf koopt de chassis en de aandrijfelementen meestal van autofabrikanten en monteert ze zelf. Bij personenauto's was dit vooral het geval tot de jaren 40, vóór de ontwikkeling van de zelfdragende carrosserie. Tegenwoordig gebeurt het vooral met bussen en speciale carrosserieën voor vrachtwagens (bijvoorbeeld meubelbusjes en brandweerauto's).

Ombouw

Het bedrijf koopt complete voertuigen in en zet deze om in modellen die niet door de oorspronkelijke autofabrikant worden aangeboden, zoals stationwagons, ambulances, lijkwagens of stretchlimousines. Een speciale vorm is de daaropvolgende bepantsering van voertuigen. Ze vervoerden ook vaak carrosserieën in opdracht van een autofabrikant.

Historisch gezien zijn er een groot aantal carrosseriebedrijven actief geweest in de personenautosector, die hun hoogtepunt bereikten in de jaren 1920 en vroege jaren 1930. Het zijn ook vaak voertuigen die voor rekening van een autofabrikant zijn opgebouwd. De overstap naar zelfdragende carrosserieën maakte het echter moeilijk, zo niet onmogelijk, om carrosserieën op buitenlandse chassis te monteren, waardoor veel carrosseriebedrijven failliet gingen.

Carrosseriebedrijven

Carrosseriebedrijven produceren vaak nichevoertuigen die grotere autofabrikanten niet kunnen produceren vanwege een andere productie-opstelling. Zo werden en worden coupés en cabrio's vaak gebouwd door externe bedrijven die voor veel merken cabrio's maken, of Pininfarina, dat stationwagens en terreinwagens maakt. Carrosseriebouwers nemen vaak ook een groot deel van het ontwikkelingswerk voor de modellen op zich, zoals het ontwerp of de mechanica van een dak.

Zie ook

rel=nofollow