Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Carla van de Puttelaar

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Carla van de Puttelaar (Zaandam, 1 november 1967) is een Nederlands fotografe, gespecialiseerd in portretfotografie. Zij studeerde van 1991 tot 1996 aan de Gerrit Rietveld Academie. Voor haar eindexamenwerk won zij de Esther Kroon prijs. In 2002 won zij een basisprijs als genomineerde voor de Prix de Rome.

Carla van de Puttelaar maakt portretten, onder meer in opdracht van zorgverzekeraar ONVZ, maar verwierf vooral bekendheid door haar vrije werk, dat zich kenmerkt door een vervreemdende sensualiteit. Ze portretteert vooral vrouwen, vaak naakt. Volgens eigen zeggen vindt ze haar inspiratie in de Nederlandse schilderkunst van de Gouden Eeuw, in oude portretfotografie en in de Ukiyo-e van bijvoorbeeld Utamaro.

Anders dan tegenwoordig in de journalistieke en reclamefotografie gebruikelijk is, en anders ook dan bijvoorbeeld kunstenares Desiree Dolron, met wie haar werk wel wordt vergeleken omdat beide fotografen bewust esthetische foto's willen maken, werkt Van de Puttelaar niet digitaal. Haar fotografie is niets verhullend: details als een moedervlekje of de afdruk van ondergoed in de huid versterken de intimiteit van de foto's.

In 2004 verscheen een overzichtsboek van haar fotografie met een inleiding van Rudy Kousbroek.

In 2008 publiceerde Van de Puttelaar twee nieuwe boeken, met inleidingen van Kristien Hemmerechts en Bob Frommé.

In 2009 werd zij door Elsevier op plaats 51 gerangschikt in de Top-100 van Nederlandse beeldend kunstenaars.

Bibliografie

Bronnen