Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Caprivistrook

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Caprivistrook is een 30 km brede strook land tussen Angola en Botswana die hoort bij Namibië. De strook begint in het noordoosten van het land op de 21e graad oosterlengte en strekt zich 450 km uit naar het oosten tot het punt waar de Chobe rivier zich van de Zambezi afsplitst. De strook grenst in het noorden aan Angola en Zambia, in het zuiden aan Botswana. De Okavango rivier stroomt door het westelijk deel van de Caprivistrook.

In 1990 werd de Caprivistrook ingedeeld in twee bestuurlijke regio’s: het westelijke deel is de Kavango-regio, en het oostelijke deel werd de Caprivi-regio. In 2013 werd de naam van de oostelijke regio gewijzigd naar Zambezi regio.

Geschiedenis

Theodor Leutwein gaf de strook land de naam Caprivistrook, ter ere van de Duitse rijkskanselier Leo von Caprivi (Georg Leo von Caprivi de Caprera de Montecuccoli). Onder leiding van rijkskanselier von Caprivi vonden onderhandelingen plaats met Engeland over het ruilen van verschillende landstukken in Zanzibar, Helgoland en delen van Bechuanaland, het huidige Botswana, met de bedoeling om de Duitse kolonie in Zuidwest-Afrika via de Zambezi te verbinden met Tanganyika (het huidige Tanzania), een andere Duitse kolonie. De onderhandelingen leidden op 1 juli 1890 tot het Zanzibarverdrag, waardoor de landstrook toegevoegd aan de Duitse kolonie Duits-Zuidwest-Afrika. Het creëren van een doorgang naar Tanganyika werd gehinderd door de activiteiten van Cecil Rhodes in Rhodesië, het huidige Zimbabwe.

In 1908 ondernam de kapitein Kurt Streitwolf (keizerlijk resident van de Caprivistrook) in opdracht van de gouverneur Bruno von Schuckmann een expeditie door de Caprivistrook (die vroeger ook de naam „Duits Barotseland” of „Duits Zambeziland” had). Streitwolf besloot dat de Caprivistrook heel waardevol was en enkel tegen iets waardevols, bijvoorbeeld Walvisbaai mocht worden gewisseld. Op 27 januari werd de Caprivistrook administratief een deel van het Duitse protectoraat.

Na de Eerste Wereldoorlog in 1918 werd de Caprivistrook aan de Britse kolonie Bechuanaland toegevoegd. Vanaf 1929 viel de strook toe aan Zuidwest-Afrika dat door Zuid-Afrika werd bestuurd.

Tijdens de onafhankelijkheidsstrijd tussen 1960 en 1990 was de Caprivistrook door de Zuid-Afrikaanse autoriteiten van de buitenwereld afgesloten. Er waren geheime militaire bases en het gebied was constant in staat van oorlog. Het is onduidelijk wat er zich in die jaren precies heeft afgespeeld.

Na de onafhankelijkheid van Namibië werden de regio’s nieuw ingedeeld, en werden de grenzen tussen de regio’s Caprivi (CA) en Kavango (OK) nieuw gedefinieerd.

In de jaren 90 van de 20e eeuw werd er in de Caprivistrook opnieuw gestreden, toen de Caprivi Liberation Army (CLA) streefde naar afscheiding van de Caprivi van Namibië.

Namibië en Botswana hadden een langdurig geschil over de zuidelijke grens van de Caprivistrook, die uiteindelijk voor het Internationale Hof van Justitie werd beslecht. De kern van het territoriale geschil ging over de vraag tot welk land de Chobe-rivier behoort. Naargelang het antwoord zou een groot eiland in die rivier, dat in Namibië de naam Kasikili heeft of in Botswana de naam Seddudu heeft, in één van beide landen vallen. De regering van Botswana-regering ziet het eiland als een deel van het Chobe National Park. Daarenteen beschouwt de Namibische regering en vele inwoners van de Caprivistrook het eiland als een deel van de oorspronklijke overeenkomst tussen Duitsland en Engeland. Generaties van bewoners uit de Caprivistrook gebruikten het als weidegrond, voor het verzamelen van riet en als begraafplaats. Het Internationale Hof van Justitie besliste in december 1999 dat het breedste gedeelte van de Chobe-rivier en dus ook de grens tussen beide landen, ten noorden van het eiland ligt, en dat het eiland daarom een deel vormt van Botswana.

Op 7 oktober 2002 verklaarde het volk van de Itengese hun regio onafhankelijk van Namibië, met de naam Free State of Caprivi Strip. Dit werd door de Namibische regering niet erkend. De regering in ballingschap van de Caprivi African National Union (CANU) nam een vlag aan, die herinnert aan de vlag van hun voormalige thuisland.

Nationale Parken

De Caprivistrook bestaat tegenwoordig grotendeels uit natuurparken: