Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Briet mila

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De briet mila (ook wel bris milah (Asjkenazische / Jiddische uitspraak) is een rituele besnijdenis van jongens in het jodendom. De besnijdenis wordt uitgevoerd op pasgeboren jongetjes op de achtste dag na hun geboorte indien er geen medische redenen zijn hier van af te wijken. De briet of bris (korte naam) wordt uitgevoerd door een deskundige, de moheel genoemd. Traditioneel wordt de naam van het jongetje dan ook in de gemeenschap bekend gemaakt. In het geval van bekering tot het Jodendom wordt besnijdenis dán uitgevoerd.

Briet mila (Hebreeuws: ברית מילה) betekent ’verbond van besnijdenis’. Dit geeft aan dat de besnijdenis wordt uitgevoerd omdat dit door God werd voorgeschreven als een teken (Genesis 17:9-12) dat men opgenomen is in het ’Abrahamitische verbond’. In dit verbond dat God met aartsvader Abraham sloot, beloofde God dat Abraham een nageslacht zou krijgen, dat het door Gods gekozen volk zou zijn (Genesis 17:7), en dat gevestigd zou zijn in Kanaän (Genesis 15:18).

De rituele besnijdenis is zo belangrijk voor joden, dat ook velen die zich niet of nauwelijks aan de andere joodse tradities houden toch hun pasgeboren zonen laten besnijden. Evenwel is de laatste jaren ook een Joodse beweging tegen de besnijdenis ontstaan, die niet alleen eigen kinderen niet besnijdt, maar zelfs pleit om in Israël, waar de overgrote meerderheid van de mannelijke bevolking besneden is, een algeheel verbod op de besnijdenis op te leggen. Hoewel deze beweging vrij marginaal is, is de sociale acceptatie voor niet besneden mannen onder joden de laatste decennia toegenomen.

De halacha (joodse wet) sluit onbesneden mannen echter gedeeltelijk buiten uit het jodendom. Een jongen die op zijn dertiende verjaardag (bar mitzvah) nog niet besneden is moet dit zelf laten doen. Weigert een onbesneden man zich te laten besnijden, dan kan hij ook niet worden opgeroepen voor de Thoralezing, en kan hij volgens sommige rabbinale geleerden niet deelnemen aan een Pesach-seder. Ook in verschillende andere zaken wordt hij als een niet-jood beschouwd.

In de islam daarentegen wordt de besnijdenis in het geval van bekering niet altijd verwacht.

De voorhuid wordt begraven, omdat het een onderdeel vormt van het heilige lichaam dat door God verkregen is.[1]

Zie ook

Weblinks


Bronnen

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

  1. º Looking for the missing piece, Joodse Omroep, Nederland 2, 11 november 2007, 12.00u-12.50u
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Brit milah op Wikimedia Commons.

rel=nofollow