Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Bredevoort (gemeente)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:Jurisbdv.jpg
Jurisdictie Bredevoort 1809

Bredevoort is een voormalige gemeente (1813-1818) in de oostelijke Achterhoek, De gemeente lag twee kilometer oostelijk van Aalten. Het gemeentehuis stond aan de Ambthuiswal. De gemeente Bredevoort werd in 1818 opgeheven en bij de Gemeente Aalten gevoegd. De eerste en laatste Burgemeester van de gemeente was Arnoldus Florentinus Roelvink die zijn ambt in de gemeente Aalten voortzette.

Geschiedenis

De heerlijkheid Bredevoort werd tijdens de Bataafse Revolutie in 1795 onder burgerlijk bestuur gesteld. Anno 1798 werd de heerlijkheid officieel opgeheven. Het Ambt Bredevoort bleef als bestuurlijke eenheid in stand tot de Franse overheersing en werd in de jaren 1811-1812 opgedeeld in de Mairieën Aalten, Bredevoort, Dinxperlo en Winterswijk. De vorming van de gemeente Bredevoort begon met het einde van de Franse bezetting. De Kozakken verdreven de Fransen. Bredevoort en Aalten worden dan in 1813 twee zelfstandige gemeenten. Arnoldus Florentinus Roelvink werd Bredevoorts eerste burgemeester. Het gebied van de gemeente was erg klein en bestond slechts uit het stadje Bredevoort zonder omliggende dorpen dat exact overeen kwam met de oude jurisdictie (rechtsgebieden) van de voormalige heerlijkheid. De Heerlijkheid was ingedeeld in vier jurisdicties, Aalten, Bredevoort, Dinxperlo, en Winterswijk. De levensvatbaarheid van de gemeente was echter kortstondig. Al in 1818 werd Bredevoort bij de Gemeente Aalten gevoegd. Ook de burgemeester ging mee naar Aalten, Roelvink volgde daar Christiaan Casper Stumph op.