Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Braak (misdrijf)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Braak oftewel inbraak is het illegaal openbreken van een gebouw, om dit binnen te gaan. Als binnengaan niet de bedoeling is, dan spreekt men eenvoudig van vernieling. Braak is een juridische term, in het dagelijks spraakgebruik is inbraak gebruikelijker. Degene die dit doet is een inbreker. Braak geldt als een strafverzwarende omstandigheid bij diefstal.

In de volkstaal wordt inbreken ook wel aangeduid als "een kraak zetten". Dit heeft juridisch en praktisch weinig te maken met het kraken van gebouwen om er bijvoorbeeld te gaan wonen. Je kunt een gebouw ook heel goed kraken door er met een sleutel naar binnen te gaan, zie kraak (bezetting), en een terrein kun je kraken door er een tentenkamp in te richten.

Als er niets kapot is, dan is het geen braak. De wet onderscheidt nog insluiping en inklimming. Beide worden ten onrechte ook wel als inbraak aangeduid.