Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Bosmaaier

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De bosmaaier is een draagbaar gereedschap die in de groene sector voor verschillende werkzaamheden gebruikt wordt, zoals:

  • het maaien van grassen, kruiden en lichte houtige gewassen rondom obstakels of beplantingen;
  • het afzagen van kleine houtachtige gewassen.

De bosmaaier wordt door een benzinemotor aangedreven. Deze drijft het maaisysteem aan door middel van een as die door de arm van de bosmaaier heenloopt. De bosmaaier wordt door middel van een ophangvoorziening gekoppeld aan een draagharnas. Deze zorgt ervoor dat het gewicht van de bosmaaier verdeeld wordt over het hele lichaam. Dit om lichamelijke klachten te voorkomen.

Maai- en zaagsystemen

De bosmaaier kan met diverse maai- en zaagsystemen worden uitgerust. De twee meest voorkomende systemen zijn:

  • Draadkop: zelfde systeem als bij een grastrimmer. Alleen robuuster.
  • zaagblad: Met een bosmaaier met een stevig zaagblad kan men stammetjes tot een diameter van 10 centimeter afzagen. Voor dikkere stammen gebruikt men een beugelzaag, een bijl, of een kettingzaag.

Bij ieder systeem hoort een speciaal daarbij passende beschermkap.

Veiligheidsmaatregelen

Beschermende kleding (stevige schoenen, bril, gehoorbescherming e.d.) bij het gebruik van een bosmaaier is noodzakelijk om de gebruiker te beschermen tegen eventueel rondvliegende steentjes. Ook andere personen en dieren mogen niet te dicht in de buurt komen.

Producenten

Zie ook