Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Bloedige Zondag (1900)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Bloedige Zondag (Engels: Bloody Sunday) was een dag met vele Britse slachtoffers in de Tweede Boerenoorlog op 18 februari 1900.

Het vond plaats op de eerste dag van de Slag van Paardeberg. Een gecombineerde Britse en Canadese troepenmacht slaagde erin een groep van ongeveer 5000 soldaten en burgers van Oranje Vrijstaat en Transvaal, onder leiding van Piet Cronjé, in te sluiten in een bocht van de Modderrivier nabij Kimberly. De Boeren verdedigden een serie loopgraven op de Paardenberg Hill.

De Britse commandant, Kitchener, tijdelijke plaatsvervanger van de zieke veldmaarschalk Roberts, begon de slag met een rechtstreekse aanval op de Boerse loopgraven. Het terrein liep langzaam af naar de Boerse stellingen waarbij de laatste 800 meter geen enkele dekking boden. De Highland Brigade en het 2e Battaljon van de The Royal Canadian Regiment, beiden infanterie, leidden deze aanval.

De Boerse soldaten wachtten met vuren tot de Britse soldaten genaderd waren tot op 100 meter. De Britten waren vastgepind en vuren ging door tot na zonsondergang, toen de Britten konden terugtrekken. De Highlanders telden bijna 300 slachtoffers aan doden en gewonden; de Canadesen telden 18 doden en 60 gewonden. Gecombineerd met andere aanvallen langs de linies leverden een totaal op van 1100 slachtoffers, waarvan 280 doden. Dit was het grootste verlies aan manschappen op één dag van het leger van het Britse Rijk.

Na deze eerste aanval nam Roberts het commando werd op zich. Met de Boeren ingesloten, gaf hij zijn troepen orders zelf ook loopgraven aan te leggen en de vijandelijke loopgraven onder vuur te nemen met kanonnen. Dit bombardement duurde negen dagen. Op 27 februari, na een verwarde nachtaanval, gaven de ongeveer 4000 overlevende Boerse soldaten zich over.

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

rel=nofollow
rel=nofollow