Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Berlijnse Muur

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Berlijnse Muur was onderdeel van de versperring tussen Oost- en West-Duitsland. Zij was geplaatst door de Oost-Duitse regering om de voortdurende stroom vluchtelingen van Oost naar West Berlijn in te dammen. Vanwege het feit dat Berlijn reeds in sectoren was verdeeld, als gevolg van de nasleep van de Tweede Wereldoorlog, liep er een betonnen muur dwars door Berlijn.

Tussen 13 augustus 1961 en 9 november 1989 was de stad gescheiden in een oostelijk deel en een westelijk deel: Oost- en West-Berlijn. In feite was deze muur niet de enige grens. Er bestond een soms 100 meter brede constructie van opeenvolgende obstakels en ze maakte deel uit van een totale grens tussen de twee Duitslanden. Deze was ruim 167 kilometer lang, waarvan 45,1 werd gevormd door de Muur.

Door een verharding van de zogenaamde Koude Oorlog werd tijdelijk een luchtbrug met voedselvluchten ingesteld tussen het 'vrije' Westen en het westelijke deel van Berlijn.

Bij vluchtacties over de Berlijnse Muur zijn tenminste 136 mensen om het leven gekomen. Op 9 november 1989 was dit alles verleden tijd. De muur werd geopend en gesloopt en onder massaal gejuich passeerden duizenden mensen voor het eerst de grens. De Val van de Muur had als direct gevolg dat meerdere grenzen van Oostblok-landen werden opengesteld voor internationaal verkeer.