Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Bellewijk (buurtdiensten)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ontstaan en ontwikkeling van het project: Buurtdiensten Bellewijk.

Vanuit het O.C.M.W. Poperinge werd het project Buurtdiensten Bellewijk opgestart. Dit project werd in maart 2002 opgezet als experiment, met de bedoeling sociale woonwijken te ontdoen van hun vaak negatieve bijklank. Het project kreeg steun van de Koning Boudewijnstichting. In 2007 verviel de tijdelijke erkenning. Binnen het decreet voor de lokale diensteneconomie (een werkvorm uit de sociale economie) verkreeg het project een meerjarige erkenning. Tot 2012 wordt zo werkzekerheid verworven voor een drietal werkkrachten uit kansengroepen, één ploegbaas en één projectcoördinator.

Omschrijving van het project

Het project kent twee grote invalshoeken:

Diensten leveren aan wijkbewoners

De groendienst houdt het openbaar domein de Bellewijk (Poperinge) maar ook de Schutterswijk (Watou) en de Eekhoutewijk (Proven) proper. De groendienst kan de wijkbewoners ook helpen door kleine klussen binnen- en buitenshuis te laten uitvoeren tegen een kleine prijs. Binnen het project krijgt gezonde voeding een speciale plaats. In volkstuintjes kweken de wijkbewoners en de groenploeg samen groenten waar ze vervolgens zelf soep mee maken, die ze tijdens cafetariamomenten kunnen uitdrinken of ze kunnen soep meenemen aan een zacht prijsje. Bovendien is bij het buurthuis een gemeenschappelijke kippenren met compostpark. In het kippencollectief wordt met kippenadoptie gewerkt. Wie een kip adopteert krijgt er eieren voor terug. De overige eieren worden geleverd aan De Wervel (voedselbank van Groot-Poperinge). Bewoners kunnen gratis met hun keuken- en tuinafval terecht op het compostpark.

Werken aan een aangenaam leefmilieu

In het buurthuis kunnen mensen terecht met hun vragen, problemen, klachten,… De bouwmaatschappij de Mandel houdt er een zitdag, de wijkagent komt regelmatig langs. Vragen, klachten en problemen worden opgevolgd tot er een behoorlijke oplossing is. Vanuit het buurthuis worden sociale en culturele activiteiten opgezet. Die activiteiten kunnen uitkomen vanuit het buurthuis maar kan ook komen op initiatief van verenigingen. In het buurthuis hebben ze twee computerkamers die tijdens de openingsuren ter beschikking worden gesteld aan de wijkbewoners. Vrijwilligers zetten zich samen in om toezicht te houden en hulp te bieden aan gebruikers. Er wordt gebruik gemaakt van het wijkkrantje „de Zolder” om allerhande nieuws vanuit het project, de Bellewijk en andere relevante domeinen de wijk rond te krijgen. Een ander aspect van de buurtwerking is wijkanimatie. Om de wijk op te fleuren zijn er gemeenschappelijke bloembakken, kerstversiering,… Jaarlijks is er een wijkreceptie, een hutsepotweekend en het feestcomité nodigt naar jaarlijkse gewoonte Sinterklaas uit… Het buurthuis werkt samen met de Poperingse jeugdwelzijnsdienst. Zo worden in de vakanties activiteiten opgezet (bijvoorbeeld een graffitiproject) voor de jongste wijkbewoners. Een aantal verenigingen en initiatieven maken wekelijks gebruik van het buurthuis: de hobbyclub ’de Vlijtige Bij’, een AA-vereniging, het Bellewijkcomité en het huiswerkklasje van de vrijwilligersvereniging ’de Albatros’.

Externe links