Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Bachelor knots

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een alternatief van de manchetknoop is de (soms) goedkopere zijde manchetknoop of 'Bachelor Knot'. De knoop wordt origineel van zijde draadjes (yarn) geknoopt in een speciaal knoopje: de Apenvuist of Keesje. Tegenwoordig worden de knoopjes niet meer van zijde gemaakt maar van een elastische draad van katoen en elastaan.

Bachelor knots uit Amerika

Bachelor Knots zijn een mooi en kleurrijk alternatief voor standaard manchetknopen om een overhemd vast te maken. Een nieuwe rage die komt overwaaien uit de verenigde staten en het oosten: kleurrijke zijde manchetknopen ofwel Bachelor Knots. In het Engels worden bachelor knots ook wel "Silk knots" (los van aan elkaar) genoemd. Origineel komen de bachelor knots uit Parijs.

Knoop: Keesje of Apenvuist

Iedere zijde manchetknoop wordt aandachtig geknoopt. Drie parallele strengen elastische zijdedraad worden uiterst precies geknoopt tot een ‘keesje’ knoop met daartussen een verbindende draad. Het resultaat een mooie Bachelor knot.

Geschiedenis

De Parijse overhemden maker [Charvet] wordt gezien als de originele bedenken van de Bachelor knot. Ze werden al snel populair in de vroege 20e eeuw. In 1908 werd een artikel geschreven in de New York Times over de Charvet knopen met de quote "Charvet [link] buttons of twisted braid are quite the style"

Referenties

  1. Over de bedenker Charvet [[1]]
  2. Delen tekst en knoop detail [[2]]

Zoek op Wikidata

rel=nofollow