Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Aurelio da Vinalesa

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De zalige Aurelio da Vinalesa, geb. José Ample Alcaida, (Vinalesa 3 februari 1869 - Valencia, 28 augustus 1936) was een Spaans geestelijke en martelaar. Hij werd in 1910 lid van de orde der Kapucijnen en werd in 1921 tot priester gewijd in Rome. Hij werd directeur van de filosofisch-theologische studie van de Kapucijnen in Orihuela (Alicante) en professor aan het seminarie. Door de Spaanse Burgeroorlog werd de kapucijnengemeenschap van Orihuela in juli 1936 verspreid en Aurelio zocht zijn toevlucht in het vaderlijk huis in Vinalesa, waarhij door de republikeinen gevat werd. Hij liet zijn leven als martelaar in de "barranco del Carraixet", nabij Valencia. Samen met 17 andere gezellen werd hij door paus Johannes Paulus II zalig verklaard in 2001. Hun feestdag is op 28 augustus.