Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Augurius

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Augurius (? – Tarragona, 21 januari 259) was een Spaans geestelijke en martelaar.

Augurius was de diaken van de eveneens heilig verklaarde Fructuosus, bisschop van het Spaanse Tarragona. Tijdens de vervolgingen onder de keizers Valerianus I en Gallienus vond Augurius samen met de bisschop en een andere diaken, Eulogius, de dood op de brandstapel. De verbranding vond plaats in het Amfitheater van Tarraco.

Volgens een overlevering werden de bisschop en zijn diaken op 16 januari 259 in opdracht van de gouverneur Aemilianus gevangengenomen. De arrestanten werd gewezen op de bepaling van de keizer, dat alleen het aanbidden van de Romeinse goden toegestaan was, iets wat de bisschop en zijn diaken verwierpen.

Over het martelaarschap van Augurius en zijn gezellen is een hymne bekend van Prudentius, een dichter uit Hispania Tarraconensis, opgenomen in zijn Liber Cathemerinon: 'Hymne ter ere van de meest Zalige martelaren Fructuosus, bisschop van Tarragona, en Augurius en Eulogius, diakens'.

Zijn feestdag, samen met die van Fructuosus en Eulogius, is op 21 januari. Alle drie heiligen worden vereerd in Tarragona.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties

q1925216 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow
rel=nofollow