Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Asfaltwapening

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Asfaltwapening is een inlage in een asfaltlaag om trekspanningen door scheurvorming te verminderen. Deze versterkende laag kan gemaakt zijn van staaldraad, kunststof, glasvezel of carbonvezel.[1]

Slijtage van asfalt

Asfaltwegen zijn aan slijtage onderhevig door het verkeer dat eroverheen rijdt. Een nieuwe aangebrachte asfaltoverlaging zonder bijkomende maatregelen, boven een asfalt- of betonconstructie met scheuren of dilatatievoegen, zal op korte termijn scheuren door reflectie van voegen of oude scheuren, door thermische spanning of door differentiële zettingen. Asfaltwapening is een van de oplossingen. Onderzoek toont aan dat bij gebruik van asfalwapening de scheurdoorgroei met een factor vier vertraagd wordt.[bron?]

Werking van asfaltwapening

Er zijn drie manieren waarop een asfaltwapening werkt in een asfaltconstructie. Deze drie methoden worden beschreven in NEN-EN 15381 (Geotextiel en aan geotextiel verwante producten – vereiste eigenschappen voor het gebruik in wegverhardingen en asfaltdeklagen).

  1. Door middel van het opnemen van treksterkte wanneer de verharding door het verkeer wordt belast, dit wordt ook wel de actieve rol van asfaltwapening genoemd. (R=Reinforcement)
  2. Door middel van het vormen van een spanningsabsorberende laag. De asfaltwapening samen met de aangebrachte hechtlaag, in het gunstigste geval gemodificeerde bitumen opgenomen in een non-woven (vlies) zullen de spanning opnemen tussen twee lagen en een barrière vormen die het doorgroeien van scheuren voorkomt. Dit wordt ook wel de passieve methode van asfaltwapening genoemd. (STR=Stress Relief)
  3. Het bij punt 2. genoemde non-woven (vlies) in combinatie met de installatie bitumen bestaande uit gemodificeerde bitumen heeft nog een 2e functie nl. het creëren van een af meet sluitende laag waardoor water en daarmee ook dooizouten niet door kunnen dringen in de constructie. Water kan met name in vorstperiodes ernstige schade toebrengen aan de totale constructie. (B=Barrier)

De genoemde NEN-norm beschrijft de functie van een barrière (B), van een spanningsabsorberende laag (STR) en van de wapening (R). In de Benelux wordt het gunstige effect van de passieve rol van asfaltwapening onderschat.[bron?] Wegonderhoud met alleen al een mechanisch gebonden vlies (non woven) in combinatie met geabsorbeerde gemodificeerde bitumen levert een barrière tegen scheuren die de nieuwe asfaltoverlaging beschermt en de levensduur ervan verlengt.

De optimale oplossing van de beschreven functies van asfaltwapening wordt geleverd door een composiet (soms combigrid genaamd). Dit is een combinatie van een niet geweven vlies met daarop vastgemaakt een geogrid als wapening. De aangebrachte bitumenlaag, in combinatie met het vlies met een optimale bitumenabsorptiecapaciteit (optimale retentie = 1,1 kg/m²) verlaagt de spanningen over het gehele overlaagde oppervlak. Het geogrid neemt de krachten op die optreden wanneer het verkeer over de weg rijdt. Op deze wijze wordt zowel de passieve als de actieve manier van het wapenen van asfalt toegepast.

Als de wapening te dicht onder het oppervlak wordt geplaatst, kan de asfaltwapening geen kracht opnemen en vervalt dus de NEN-EN wapeningsfunctie (R). Bij het selecteren van het juiste product voor toepassing tussen twee asfaltlagen speelt de NEN-EN 15381 een rol. Alle fabrikanten moeten volgens deze norm het product beschrijven op dezelfde wijze. Daarnaast moeten fabrikanten door middel van testdata conform EN-ISO 10319 aantonen dat hun producten voldoen aan gestelde eisen, zoals treksterkte, treksterkte bij 2% rek, rekpercentage, rek bij breuk.

Installatie

De installatie van een asfaltcomposiet gaat als volgt:

  • Aanbrengen van de juiste hechtbitumen in de juiste hoeveelheid
  • Installatie van het composiet, bij voorkeur met specifiek materieel
  • Aanbrengen van de nieuwe asfaltlaag

De beschreven eigenschappen van asfaltwapening worden alleen behaald bij een perfecte installatie.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow