Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Asdf

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:Computer keyboard with 'asdf' highlighted.jpg
De ASDF-toetsen op een QWERTZ-toetsenbord.

De rij letters "asdf" zijn de eerste vier letters in de huisrij van een QWERTY- en QWERTZ-toetsenbord. De rij is makkelijk in te toetsen met de vingers van de linkerhand, terwijl de rechterhand op de muis blijft rusten. Ze worden vaak gebruikt als test of als tijdelijke waarde zonder betekenis. Het is een veelgebruikte lescombinatie bij typelessen, aangezien alle vier de letters op de huisrij staan.

asdf is op enkele systemen een standaard wachtwoord. Het woord wordt daarom in de woordenlijst van veel kraakprogramma's opgenomen, omdat er altijd de mogelijkheid is dat een gebruiker het wachtwoord op de standaard asdf heeft laten staan.

Veel gebruikers van computer- en internetsystemen kiezen asdf als gebruikersnaam en wachtwoord zodat ze snel toegang krijgen tot informatie of links die afgeschermd zijn. Hierdoor hebben vele websites asdf@asdf.com als ongeldig e-mailadres verklaard. Toch komen nog honderden mails per dag op dit adres binnen[1]. Enkele online spellen hebben "asdf" als wachtwoord verboden, aangezien het makkelijk te raden is.

Sommige gebruikers gebruiken de toetsencombinatie asdf om van QWERTY naar Dvorak te schakelen, met aoeu (dezelfde toetsen) als omgekeerde[2].


Bronnen

Bronvermelding

rel=nofollow