Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Asclas

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Asclas of Ascala van Antinoë, (Groot Hermopolis, Thebaïs (Egypte) – omgeving van Antinoöpolis, ca. 287) was een Egyptisch martelaar. Toen hij tijdens de christenvervolgingen van Diocletianus voor de rechter werd gebracht, antwoordde hij „Ik vrees niet dat gij mij zult doen lijden, maar ik vrees wel om Christus te misprijzen.” Hij werd vervolgens in de Nijl geworpen en verdronk in de omgeving van Antinoöpolis. Na een speurtocht van drie dagen vond men zijn lichaam en begroef men hem onder een steen.

Zijn feestdag is op 20 januari.

rel=nofollow